U trendu

Otvoren 44. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti

BEOGRAD – Dodelom nagrada, večeras je u Muzeju primenjene umetnosti (MPU), otvoren 44. Salon arhitekture.

Žiri 44. Salona arhitekture, u čijem sastavu se nalaze arhitekti: Zoran Dmitrović, Dubravka Đukanović, Slaviša Kondić i Iva Čukić, kome se priključila gošća iz Londona, arhitekta Diana Dina, dodelio je prvi put dva Grand prija Salona.

Jedan je pripao Ljubici Arsić za projekat „Kuća od konoplje, Homoljske planine“, dok je drugi dodeljen Kseniji Petovar, Danijeli Milovanović Rodić, Mariji Maruni, Siniši Trkulji, Jasmini Đokić, Ani Graovac, Mirjani Drenovak Ivanović, Kseniji Radovanović i Ljubici Slavković za publikaciju „U potrazi za javnim interesom: Dometi urbanizma 2022“.

Izložbu koja će trajati do kraja aprila, otvorile su zajedno v.d. direktora MPU Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Maja Lalić, suosnivač Ženskog arhitektonskog društva i predsednica organizacije „Mikser“.

Salon arhitekture traje do 30. aprila pod sloganom „Zaokret“.

Posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept predstojećeg Salona je osmišljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i projekta PreSalona, posvećenog umrežavanju i razmeni iskustava u nastavnom procesu četiri fakulteta arhitekture i dizajna.

Osim što daje sveobuhvatan prikaz savremene nacionalne produkcije, Salon je i platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme „Zaokret“.

Žiri 44. Salona arhitekture, od 330 radova koji su prijavljeni na konkurs, izabrao je 97 radova za izlaganje i rasporedio ih u kategorije; Arhitektura, 20 radova; Urbanizam, 2 rada; Zaštita graditeljskog nasleđa, 8 radova; Virtuelna arhitektura, 2 rada; Enterijer, 8 radova; Eksperiment i istraživanje, 18 radova; Publikacije, 11 i Arhitektonska kritika, 1.

Svojevrstan zaokret organizatori Salona su učinili uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura – kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove.

Izvan konkurencije za nagrade je 10 konkursnih projekata i 17 studentskih radova. Među učesnicima ima autora iz Srbije, Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Na ovogodišnjem Salonu, na svečanosti (14. aprila) prvi put biće uručena nagrada „Jelisaveta Načić“, koju je ustanovilo Žensko arhitektonsko društvo i koja će se dodeljivati i narednih godina.

Prateći program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, događaja, gostiju i izložbi. Osmišljen je intezivan prateći program za 44. Salon arhitekture.

Paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18 sati. Stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18 sati i subotom u 13 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar