U trendu

Otvoren Hol Ive Abdrića u zgradi Borbe

BEOGRAD – U zgradi Borbe na drugom spratu otvoren je Hol Ive Andrića, kao i postavka koja sadrži 14 fotografija iz života našeg Nobelovca.

Odavanje počasti slavnom piscu koji je svojevremeno objavljivao svoje pripovetke i eseje u listu Borba je prva u nizu postavki, s obzirom da je u planu da i drugi delovi zgrade dobiju nazive po velikim imenima koja su pisala za taj list.

Na svečanosti se danas okupljenima prvo obratila Tamara Stanković iz Spomen muzeja Ive Andrića, koja je zahvalila u ime Muzeja grada Beograda, kojem pripada Spomen muzej Ive Andrića.

„Verujem da će ovaj prostor oplemeniti sećanje na našeg najznačajnijeg pisca i podsetiti na njegovu umetničku veličinu“ kazala je Stanković.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo koji je izrazio zadovoljstvo što se otvara Hol Ive Andrića.

„Ovaj prostor postaje neka vrsta muzeja. Beograd je na sreću pun muzeja jer istorija ostavlja svoje tragove. Važno de mladi ljudi koji su pripremili ovaj događaj imaju predstavu o značaju Andrićevog dela. Andrić je rođen u srcu čitaoca kada otkrije njegovo delo i pomisli: pa sve ovo i ja mislim, samo ne umem da napišem“, kazao je Pištalo i dodao da su nas Andrić i književnost uvek učili da niučemu nismo ni sami, ni prvi, ni jedini.

Srećan sam kada se setimo našeg velikog pisca Andrića, kojim bi se ponosila svaka književnost u svetu, kazao je Pištalo.

Današnjem digađaju prisustvovala je i Danijela Vanušić, pomoćnica ministarke kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.