U trendu

Otvoren konkurs za književnu nagradu „Stevan Pešić“

NOVI SAD – Gradska biblioteka u Novom Sadu i Savet Mesne zajednice Kovilj i ove godine organizuju konkurs za nagradu „Stevan Pešić“ kao deo Memorijala posvećenog ovom autoru, a koji će biti otvoren do 1. oktobra.

Priznanje se dodeljuje najboljem novoobjavljenom književnom delu ostvarenom na srpskom jeziku i u žanrovima i duhu koje je Pešić zastupao.

U konkurenciju za priznanje ulazi ukupan opus kandidata koji konkurišu, ali ukoliko su u periodu od poslednje dodele nagrade „Stevan Pešić“, objavli jedan novi naslov.

Zainteresovani autori, izdavači i udruženja pisaca treba da pošalju Gradskoj biblioteci u Novom Sadu tri primerka knjige kojom konkurišu. Žiri će odluku o dobitniku saopštiti tokom oktobra, a svečano uručenje nagrade održaće se u Kovilju u okviru Memorijala.

Stevan Pešić (Kovilj, 1939 – Beograd, 1994) bio je jugoslovenski i srpski pisac i pesnik, posebno poznat po svojim putopisima sa Nepala, Tibeta, iz Šri Lanke i Indije.

Prvu zbirku poezije „Mesečeva enciklopedija“ objavio je 1965. godine, a najpoznatiji putopisi su mu „Katmandu“ i „Svetlo ostrvo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.