U trendu

Otvoren ovogodišnji konkurs za Nagradu „Milan Mladenović“

BEOGRAD – Konkurs za treću nagradu „Milan Mladenović“ za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije, pod sloganom „Prijavi svoju stvar“, otvoren je od danas do 30. juna, saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića, koja je pokrovitelj nagrade.

Milan Mladenović je bio jugoslovenski kompozitor, gitarista, autor tekstova, lider i pevač kultne rok grupe „Ekatarina Velika“, kasnije „EKV“, deo Novog talasa u muzici i jedan od ključnih imena za nastanak antologijskog benda „Šarlo Akrobata“.

Nagrada, koja se dodeljuje na rođendan velikog rok muzičara – 21. septembra, ustanovljena je sa ciljem podsticanja muzičkog stvaralaštva koje odlikuju vrednosti svojstvene samom umetniku čije ime ona nosi.

O pobedničkoj pesmi ove godine odlučuje regionalni žiri u čijem su sastavu Damir Urban i Zoran Stajčić (Hrvatska), Kiril Džajkovski (Severna Makedonija), Katarina Epštajn (Srbija), kao i sam bivši član EKV-a, Ivan Fece Firči.

Pravo da konkurišu za nagradu Zadužbine Milana Mladenovića imaju autori iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pesmom čiji je tekst na nekom od jezika sa teritorije bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Autor ili grupa autora mogu prijaviti samo jednu pesmu, i to najkasnije do 30. juna u ponoć, putem formulara dostupnom na veb sajtu Zadužbine.

Stručni žiri će najpre na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine objaviti 12 finalista konkursa, a pobednici ovogodišnjeg priznanja biće nagrađeni i novčano sa 2.000 evra.

Prvi dobitnik nagrade „Milan Mladenović“ bila je alternativna elektro rok grupa „Artan Lili“ 2019. godine, a drugi laureat, u pandemijskoj sezoni, bio je sastav „Dram“ (2020).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar