U trendu

Otvoren peti novosadski Kaleidoskop kulture

NOVI SAD – U Novosadskom Distriktu večeras je zvanično počeo peti Kaleidoskop kulture, čije četvorodnevno otvaranje započinje najvećom smotrom umetničke produkcije u ovom delu Evrope, uz učešće 400 umetnika iz 40 zemalja sveta.

U naredna četiri dana na po dve muzičke, teatarske scene i dve filmske bine, kao i u obnovljenim prostorima Distrikta publika će imati priliku da vidi 22 izložbe, 12 filmova, 22 koncerta i razne performanse, debate i panel diskusije.

Portparol Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 Feđa Putnik ističe da je ovo najvažnije izdanje Kaleidoskopa, jer je prošle godine osvojio nagradu za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture.

„Kao i svake godine koncept Kaleidoskopa kulture ostao je nepromenjen. Posle 4 dana otvaranja očekuje nas pet nedelja gde je svaka nedelja posvečena jednoj vrsti umetnosti, a u pitanju su arhitektura, književnost, vizuelna, izvođačka i primenjena umetnost“, rekao je Putnik.

Naveo je da je Kaleidoskop veoma važan za Novi Sad, jer pretenduje da i posle godine titule Evropske prestonice kulture nastavi da se održava godinama unapred kao legataki projekat EPK-a.

Radionica, Fabrika, Gvožđara, Biro, Skladište, Lanšara i otvoreni prostori nadomak pomenutih objekata, rezervisani su za 22 izložbe, kojima je program i zvanično počeo u 19 časova.

Kroz vizuelnu umetnost posetiocima Kaleidoskopa su se predstavili evropski i regionalni stručnjaci iz oblasti scenskog dizajna, umetnici mlađe generacije studenata Akademije umetnosti, najbolji mladi fotografi iz 36 zemalja, stručnjaci iz oblasti video-igrica koji povezuju nauku i umetnost, novomedijski umetnici poput Vladimira Lalića, Dorijana Kolundžije, Gorana Despotovskog, ali i evropski priznati novosadski slikari Petar Mirković, Boris Lukić i Tadija Janičić, kao i francuski savremeni slikari.

Kako najavljuju organizatori, otvaranje Kaleidoskopa kulture obuhvatiće filmske projekcije, poput novih filmova „Komedija na tri sprata”, „Ala je lep ovaj svet” sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, kao i simbolična 22 izvođača, čiji kaleidoskopski pristup žanrovima i načinima izvođenja stvara jedinstven zvuk.

Finski simfonijski metal sastav Apocalyptica, njujorški muzičari Hercules and Love Affair, kao i kultni britanski alternativni bend Republica , samo su deo 40-satnog muzičkog programa u Distriktu.

Proslavljeni novosadski kompozitor, instrumentalista i multimedijalni umetnik Boris Kovač uvešće sve posetioce u četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture, a pored njega, prvog dana publika će imati priliku da čuje di-džeja Filipa Grujića, sastav Vladimir Samardžić Trio + 1 i beogradski sastav Vrooom.

Pored mužickog dela, ljubitelje požorišta očekuje osam predstava savremenog plesa sa izvođacima iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila, sa Obale Slonovače, ali i iz Srbije i drugih zemalja, na tri teatarske lokacije u Distriktu.

Ulaz za sve posetioce na programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Takođe, saobraćaj će biti zatvoren do 6. septembra na delu Bulevara despota Stefana, između Mosta slobode i Distrikta, kao i u ulici između studentskog doma Živojin Ćulum i Distrikta. Zabrana parkiranja važiće u zoni Distrikta oko košarkaškog terena, podsećaju organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.