U trendu

Otvoren PlayUK festival u Muzeju primenjene umetnosti

BEOGRAD – U Beogradu se od 20. do 26. januara, na tri lokacije, održava PlayUK festival – Britiš Kaunsil program, koji se u ovom izdanju fokusira na video igre, gejming kulturu, a formalno otvaranje manifestacije održano je u Muzeju primenjene umetnosti.

Direktorka Britanskog saveta za Srbiju Kler Sirs kazala je sinoć da ima dvostruko zadovoljstvo da otvori briljantan inovativan i zanimljiv događaj koji je prva manifestacija tog tipa u 2020. godini.

„Ova godina je za nas posebna, jer u njoj slavimo 80 godina poslovanja u Srbiji“, kazala je Kler Sirs.

Rebeka Fabrici iz Ambasade Velike Britanije u Beogradu kazala je da se na festivalu susreću film, dizajn, umetnost i gejming.

„Prošle godine je svaki treći stanovnik naše planete uživao u britanskim gejming aplikacijama. Procenjuje se da gejming tržište u Britaniji vredi više od filmskog i muzičkog tržišta zajedno“, kazala je Fabrici.

Direktorka Muzeja Ljiljana Miletić Abramović napomenula je da festival PlayUK deo izložbe „Moda u modernoj Srbiji“.

„Pustili smo aplikaciju koja će promeniti i unaprediti način prezentacije kulturnih dobara“ kazala je Miletić Abramović.

Povod za organizaciju festivala je činjenica da su upravo studiji i kreativci iz ove oblasti iz Srbije napravili značajan iskorak na svetskoj sceni a njihove igre postale prepoznatljive i igrane širom planete.

PlayUK festival 2020 Britanski savet organizuje u partnerstvu sa Nordeusom i Asocijacijom industrije video igara Srbije (SGA).

Više od 50 kreativaca, koji se bave gejmingom iz Srbije i 30 iz regiona Zapadnog Balkana učestvovaće u radionicama i predavanjima, koje će voditi istaknuti profesionalci britanskih indie gejming studija.

U Nordeus hub-u oni će od 20. do 24. januara razvijati svoje veštine i upoznati se sa nanovijim trendovima u gejmingu u Velikoj Britaniji.

PlayUK 2020. će činiti brojni susreti i razmene iskustava kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti, a širu publiku očekuje zanimljiv program u okviru PlayUK izložbe video igara , koji će pokazati umetničku stranu gejminga i, naravno, pružiti vrhunsku zabavu.

Izložba video igara će se održavati u Kulturnom centru Beograda, 24. do 26. januara. Interaktivnu kolekciju zanimljivih i uzbudljivih igara koje dolaze iz Velike Britanije će postaviti dvojica škotskih kustosa, čuvenih u svetu digitalnih igara kao We Throw Switćes.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.