U trendu

Otvoren sedmodnevni „Zemun Fest”

BEOGRAD – Koncertom Larisa Kvartet benda i projekcijom novog ostvarenja Pedra Almodovara „Bol i slava” na Velikom trgu u Zemunu sinoć je otvoren „Zemun Fest”. Ova, tradicionalna manifestacija održava se od 2013. godine, a nastala je kao želja mladih ove opštine da obogate kulturni život u Zemunu.

Član organizacionog odbora festivala i v.d podsekretara Sekretarijata za sport i omladinu Nikola Rajičić zahvalio je svim mladim volonterima koji su u prethodnim danima doprineli da ova manifestacija bude osmišljena i realizovana na najbolji način, saopštio je gradski Sekretarijat za infomrisanje.

„Pre šest godina na ovom trgu imali smo platno i šest filmova i oni su odredili put kojim će se u budućnosti kretati Zemunski festival. Cilj nam je bio da se ovde gledaju najbolji filmovi, predstave i sluša kvalitetna muzika. Tako je i danas, jer smatramo da svi naši sugrađani to zaslužuju. Naše obećanje je da ćemo se truditi da svako sledeće izdanje festivala bude još bolje, da Zemunski festival nastavi da živi i da u njemu uživaju kako Zemunci tako i svi drugi stanovnici Beograda“, kazao je Rajičić.

Otvarajući ovogodišnji Zemun fest, predsednik opštine Zemun Dejan Matić podsetio je da je proteklih šest godina festivala dokazalo da je ova manifestacija prava slika Zemuna.

„Naša opština ima šta da ponudi, a pored Leta na Keju, Gardošu i Lidu tu je i mnogo toga drugog, poput Zemunskog festivala koji sa pravom zauzima mesto kao tradicionalna manifestacija. Opština će i dalje obezbeđivati sredstva za ovu manifestaciju, baš kao što ih ulažemo u projekte koji Zemun iz dana u dan čine lepšim mestom za život. Uređuje se 70 fasada, zajednički realizujemo mnoge druge projekte, gradimo pristan kako bi Zemun vratili na turističku mapu Evrope i ugostili sve one koji kruzerima prolaze kroz Beograd. Zemun je poznat kao dobar domaćin, mesto sa dobrim restoranima i mnogim kulturnim sadržajima, a Zemunski festival je još jedna od manifestacija koja to potvrđuje“, istakao je Dejan Matić.

Tokom sedam dana festivala, sve do 23. avgusta biće prikazano deset filmova, a posetioci će biti u prilici da uživaju i u Teatru na otvorenom.

Pred publikom u Zemunu nastupiće grupe „Galija” i „Vampiri”, a u posebnoj dečijoj zoni biće organizovane predstave, radionice mozaika, slikarstva, škola fotografije i filma i drugi sadržaji.

Među najavljenim ostvarenjima koje će posetioci imati prilike da vide našli su se i filmovi „Juče”, u režiji Denija Bojla, „Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, u režiji Predraga Ličine, „Tišina drugih” Almudena Karasenda, „Stranac u raju” Gvida Hendriksa, kao i remasterizovani klasik „Ljubav i moda”, u režiji Ljubomira Radićevića.

U pozorišnom programu „Teatra na otvorenom” biće odigrane tri predstave „Kara Tavan”, „Deset naprema jedan” i dečja predstava „Robin Hud”.

Festival su podržali Gradska opština Zemun, Kancelarija za mlade Grada Beograda, Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za kulturu, Sekretarijat za privredu, a od ove godine i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.