U trendu

Otvorena izloĹžba 45. Salona arhitekture

BEOGRAD – IzloĹžba „45. Salon arhitekture – salon dijaloga“ otvoren je večeras u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu, u saradnji sa Asocijacijom srpskih arhitektonskih praksi (ASAP).

Otvarajući izloĹžbu, predstavnica Minitarstva kulture Danijela VanuĹĄić je istakla da je od svog početka 1974. godine „Salon arhitekture“ ostao prepoznatljivo ime kao prestiĹžna gradska manifestacija, koja je proĹĄla kroz brojne uspone i padove, ali je zadrĹžala kvalitet.

Podsetivši da MPU godinama gradi most između tradicije i savremenosti, Vanušić je ocenila da se ovogodišnja tema bavi dijalogom i upućuje na promišljenije uloge arhitekte i grada .

„Svaki arhitektonski projekat koji utiče na sudbinu grada predstavlja sponu sa njegovim budućem trajanjem“, istakla je VanuĹĄić.

Izvršni direktor ASAP Igor Marsenić je istakao da je MPU otvorenošću prema vaninstitucionalnim telima pokazao kako treba da deluju savremene institucije kulture, prvenstveno kao medijatori dijaloga u društvu, u ovom slučaju arhitektonskoj struci.

„VaĹžno je da o svim temama koje nas dodiruju moĹžemo slobodno da razgovaramo, Mi smo prepoznali MPU kao takvu instituciju. Mi svi u ASAP verujemo da arhitektonski Ĺživot mora da se vrati u institucije“, rekao je Marsenić.

Direktorka MPU Biljana Jotić je istakla da postavka okuplja 61 odabrani rad iz profesionalne kategorije i 24 studentska, i da je „pored ĹĄirine dijapazona različitih iskustava i praksi arhitektonskog oblikovanja, ĹĄiroka i generacijska lepeza“.

Jotić je ocenila kao „izuzetno vaĹžan deo salona međunarodni Ĺžiri“, kog čine arhitektonski stručnjaci Verner Zobek, Ljiljana Blagojević, Aleksandar Zeljić, direktorka Republičkog zavoda za zaĹĄtitu spomenika kulture Dubravka Đukanović, Marjana Radović, Marija Maruna i Ljubica Arsić.

Izložba traje do 29. aprila, a osim Gran prija, žiri će dodeliti nagrade i pohvale po kategorijama, dok je novina 45. Salona arhitekture nagrada publike, sa ciljem da se uključi javnost, kao i priznanja koje dodeljuje Savet za izvedeni projekat van kategorija.

Za dizajn vizuelnog identiteta izložbe bila je zadužena Dejana Cvetković, za prostorne postavke izložbe Turbina i Relja Petrović.

Autori koncepta su članovi i članice Saveta Jotić, arhitekte Relja Petrović, Predrag Milutinović, Danilo Dangubić i Milka Gnjato.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.