U trendu

Otvorena izloĹžba „Aljeks“ u beogradskom prostoru „Kvaka 22“

BEOGRAD – IzloĹžba ,,Aljeks“ autora Alekse Jovanovića otvorena je večeras u umetničkom prostoru “Kvaka 22” u Beogradu.

Kustoskinja Bojana Jovanović zapisala je u tekstu za novu izložbu da autor koristi svoj virtuelni alter ego kako bi saopštio kompleksan niz emocija, dešavanja, fenomena i socijalnih i političkih stega.

U ovoj seriji radova nalazi se ponavljanje motiva ljudskog lica, koja su na autoportretima i portretima pođednako izveštačena, kao i boje na njima, kako je primetila kustoskinja, što im daje dozu zamrznutosti i nejasnosti pri identifikovanju emocija koje ona nose.

„Uglavnom se radi o nasmejanim, namrĹĄtenim ili tuĹžnim ekspresijama, ali to su kategorije u koje je najlakĹĄe na prvi pogled smestiti predstavljena osećanja. Nasmejani likovi odiĹĄu jezom i ubrzo postaje sve teĹže napraviti razliku između zadovoljstva, ĹĄoka, straha, histerije ili zlobe“, zaključila je u tekstu za katalog kustoskinja Bojana Jovanović.

Aleksa Jovanović (24) iz Petrovca na Mlavi, tokom 2018. godine je upisao Filološki fakultet u Beogradu, nakon čega je otišao na studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno je treća godina osnovnih akademskih studija.

Učesnik je grupnih izloĹžbi u zemlji i inostranstvu tokom 2022. godine: XXI Bijenale studentske grafike Srbije, „Mali format 2022.“ u NiĹĄu, IzloĹžba radova nagrađenih studenata FLU u Beogradu u galeriji FLU, ALU perspektiva 2 – „Petolik“ na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Takođe, Aleksa Jovanović je laureat nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za večernji akt 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.