U trendu

Otvorena IzloĹžba „Beograd 60-tih“ u RTS klubu

BEOGRAD – IzloĹžba „Beograd 60-ih“ za koju su monografiju uradili Darko Ćirić i Lidija Petrović Ćirić otvorena je danas u RTS klubu u zgradi Radio Beograda a posetici su u prilici da vide ikoničke simbole „najboljeg vremena u Jugoslaviji“, među kojima su moped Vespa, haljina trapezoidnog obliika, radio mikrofoni, fotografije Đorđa Marijanovića i Kvarteta „Ivanović“.

Muzej grada Beograda je joĹĄ 2003. godine realizovao projekat „Beograd 60-ih godina dvadesetog veka“ kao eksperiment kojim je trebalo proveriti muzeoloĹĄke potencijale bavljenja sloĹženim i vremenski bliskim periodom istorije.

Stanje fondova, dostupnost izvora, kao i metodoloĹĄke pretpostavke tumačenja kompleksnih političkih, druĹĄtvenih, urbanističko-arhitektonskim, kulturoloĹĄkim… pojavama u koncentrisanom i vremenski ograničenom periodu predstavljali su izazov u dotadaĹĄnjoj muzejskoj praksi.

Timski rad niza saradnika i autora tekstova (Darko Ćirić, Lidija Petrović Ćirić, Ljubodrag Dimić, Dragomir Manojlović, Slobodan Selinić, Mira Otašević, Bojana Andrić, Lidija Merenik, Anja Suša, Milan Vlajčić, Vladimir Janković Džet, Nikola Karaklajić, Ljubomir Žakula), privatnih kolekcionara i konsultanata, opravdao je uloženi napor.

Interes čitalaca, kao i potreba da se isprave uočeni propusti, doveli su do štampanja drugog dopunjenog izdanja muzejske publikacije koje potpisuju Darko Ćirić i Lidija Petrović Ćirić.

Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, napomenula je da je svima asocijacija na ĹĄesdesete godine proĹĄlog veka čuveni film „Ljubav i moda“.

„Ĺ arene vespe i haljina Bebe Lončar obeleĹžile su to divno vreme zamaha čitavog druĹĄtva kada je pop kultura sa Zapada osvajala jugoslovensku scenu. IzloĹžba je dokument koji podseća na divnu estetiku koju mnogi nose u srcu“, kazala je Medakovićeva.

Gost na otvaranju izložbe bio je Vladimir Janković Džet, jedan od najzprepoznatljivijih hroničara rok kulture u Beogradu.

„U Beogradu 60-ih smo jurili da stignemo svet. Nekada bi ga i prestigli, a da to nismo ni znali. Na osnovu slika koje smo pronalazili po časopisima rekonstruisali smo rok scenu, pa je Zoran Miščević, lider benda ‘Siluetai bio uverljiviji na sceni nego ĹĄto je to bio slučaj s njegovim poznatijim kolegama na britanskoj sceni“, kazao je DĹžet.

Darko Ćirić, jedan od autora monografije za izloĹžbu „Beograd 60-ih“, podsetio je da se savremena istoriografija nije mnogo bavila savremenom pop kulturom Beograda.

„Nismo imali uzore u nastajanju ove izloĹžbe, a putokaz nam je bila knjiga ‘Beograd između istoka i zapada 1948-1965’ Predraga Markovića“, rekao je Ćirić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar