U trendu

Otvorena izložba crteža Save Šumanovića u NMS

BEOGRAD – Izložba „Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije“ otvorena je večeras u Galeriji Kabineta grafike Narodnog muzeja.

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej obeležava Međunarodni dan muzeja.

Ljubenović je za Tanjug rekla da će publika imati priliku da vide vezu između crteža kao umetničkog predloška i formirane sllike na kraju.

„Naša ideja je da predstavimo zamisli Save Šumanovića u formi crteža koje je kasnije pretvarao u remek dela naše umetničke scene. Zato je i deo postavke jedna slika Save Šumanovića koja neposredno korespondira sa izloženim crtežom“, rekla je Ljubenović.

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896-1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u „malom“.

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje „par“ sa slikom – „Skica ženskog akta u sedećem položaju“, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici „Sedeći ženski akt“ iz 1934. godine.

Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke, kao da „odgovaraju“ slikama koje se čuvaju u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

S obzirom da je Šumanovićevih crteže video kao neku vrstu studije za sliku, u postavci su prikazani crteži i reprodukcije uljanih slika da bi se uočila njihova međusobna povezanost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar