U trendu

Otvorena izložba dečjih poštanskih marki u PTT muzeju

BEOGRAD – Izložba „Dečja filatelija“, na kojoj su prikazane poštanske marke sa likovima iz dečjih crtaća, kao i igračaka, otvorena je danas u PTT muzeju u Beogradu.

Na izložbi je predstavljena vredna zbirka koja je prikupljana tri decenije, čini je više od 600 poštanskih marki i 200 blokova iz celog sveta, a vd direktor Pošte Zoran Đorđević kaže da njom žele da upotpune kulturni život najmlađih.

„Za odrastanje i školovanje dece najbitnije je kvalitetno obrazovanje i kultura što se može upotpuniti prikupljanjem poštanskih marki“, objasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, ovom izložbom nastoje da budu društveno odgovorni i pokažu da i pošta može na svoj način da se približi deci.

Uveren je da će mnoga deca u budućnosti biti veliki filatelisti.

„Siguran sam da će veliki broj njih, kada porastu, imati velike kolekcije poštanskih marki, a mozda neki svoju ljubav prema markicama upravo steknu ovih dana u PTT muzeju“, rekao je Đorđević.

Direktor PTT muzeja Viktor Lazić naveo je da deca koja skupljaju poštanske marke za 95 odsto više poznaju istoriju, umertnost, kulturu i geografiju.

Ističe da je veoma važno da deca budu upoznata sa tim šta su poštanske marke jer, kako kaže, danas postoji puno dece koji ni ne znaju čemu one služe.

„Još je važnije da ih sakupljaju, razgledaju i tim putem uče“, kazao je Lazić.

Izložba se priređuje povodom manifestacije „Muzeji za 10“ čime se Pošta Srbije i Udruženje Adligat pridružuju obeležavanju Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i nacionalne nedelje muzeja.

Mališani u Beogradu izložbu će moći da posete do 12. juna nakon čega će postavka biti predstavljena i deci širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.