U trendu

Otvorena izložba Dušana Otaševića u Galeriji RIMA

BEOGRAD – Svečano otvaranje izložbe radova istaknutog umetnika i akademika Dušana Otaševića realizovano je u Galeriji RIMA u Beogradu pred zainteresovanom publikom i ljubiteljima slikarstva.

Iako nema zvanično istaknut naslov, Nevena Martinović ispred navedene galerije, novu postavku je u katalogu zavela pod nazivom „Dušan Otašević u TC ‘Istorija umetnosti“‘, što se može shvatiti kao alternativno simbolicno ime izložbe.

Martinović kao kustos je i otvorila ovu izložbu i istakla da se radovi autora mogu podeliti na tri nivoa, celine ili poglavlja.

Prvi deo predstavlja projekte od 1960-ih godina do najnovijih ostvarenja iz 2021, koje pripovedaju priču autora.

Druga celina govori o istoriji umetnosti, dok je treća posvećena vezi između savremenog autora i velikih majstora iz istorije.

lžložba je u celini bazirana na autorovom odnosu prema delima iz istorije umetnosti na koje umetnik ima odgovor i komentar kroz svoju karijeru na različite načine.

Kako je navela Martinović, nepregledno je polje istraživanja u stvaralaštvu umetnika i da bi publika trebalo sama da dođe do odgovora zašto je Otašević odabrao baš te svetske kolege za svoju izložbu.

Umetnik je zahvalio kustosu na iscrpnoj analizi izložbe i njegove karijere u katalogu, a posebno što je to sada izrečeno uživo.

On je podsetio da drugi put sarađuje sa Galerijom RIMA, prethodno se odigralo na lokaciji u Kragujevcu.

Biće u planu i stručno vođenje kroz novu izložbu dok ona bude trajala.

Na dva nivoa Galerije RIMA, u prizemlju i suterenu mogu se videti veoma originalna, umetnička dela autora pretežno u tehnici drvo i platno – bojeno, ali i u kombinovanoj tehnici, ulju na platnu, grafičkoj mapi, bojenom drvu, krznu i drugim materijalima.

Dušan Otašević (81) predstavlja svoja dela od osme decenije 20. veka sve do najnovijih radova koji se prvi put pojavljuju na ovoj izložbi i uspostavlja vezu sa slikama i autorima iz umetničke prošlosti, od praistorije do pop-arta i konceptualne umetnosti.

Aktuelan projekat obuhvata selekciju radova koje je umetnik odredio terminom “prerađevine Otašević”, gde pripada objekat Sangstrel-portret slikara iz 1975, kao prvi Otaševićev primer citata jednog dela iz istorije umetnosti (Mantenjinog Sv. Sebastiana), radova iz svih istorijskih epoha u kojima se poziva na autore – Da Vinčija, Vermera, Sezana, Maljeviča, Magrita, čak i Joko Ono, sve do najnovijih dela.

Posebnu celinu u okviru postavke otvara najstariji eksponat na izložbi – Otaševićev manifestni objekat “Mrtva priroda” iz 1967. godine.

Izložba radova umetnika koji živi i radi u Beogradu će trajati sve do kraja ove godine, zaključno sa datumom 31. decembar.

Umetnik Otašević, član ULUS-a od 1967, rođen je u Beogradu 1940. gde je Akademiju likovnih umetnosti (danas FLU) završio 1966. godine u klasi prof. Ljubice Cuce Sokić.

Od 1965. priredio je blizu 50 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 150 kolektivnih postavki u zemlji i inostranstvu, na kojima je predstavio radove u različitim medijima (slike, objekti, instalacije, crteži, grafike, kolaži).

Od početka sedamdesetih godina stvarao je mnoge scenografije za pozorišne predstave.

Predavao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu od 2000. do 2006. godine, a bio je prvo dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 2003, a redovni od 2009. godine.

Od 2011. nalazi se na poziciji upravnika Galerije SANU.

Dela mu se nalaze u mnogim muzejskim i galerijskim zbirkama Beograda – Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej, Muzej grada Beograda, Umetnička zbirka SANU, Zbirka Doma Vojske Srbije, Muzej Zepter.

Takođe su mu dela izložena širom regiona i Srbije – u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, Likovna jesen – Gradski muzej Sombor, Muzej na sovremena umetnost u Skoplju, ali i u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Učestvovao je u kolonijama “Terra” u Kikindi, “Kolut-Mandić” na Zlatiboru, Hilandar na Svetoj Gori, Herceg Novi u Crnoj Gori, Sent Etjen u Francuskoj, Sentandreja u Mađarskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar