U trendu

Otvorena izložba “Dva doma” u Kulturnom centru Grad

BEOGRAD – Izložba “Dva doma”, tandema Taneta Laketića i Anite Lilić, otvorena je večeras u Kulturnom centru Grad u Beogradu i trajaće do 11. marta.

Nova izložba predstavlja dom kao ključnu i polaznu tačku kroz koju umetnički radovi ukazuju na egzistirajuće pojave unutar doma – javne i intimne.

Samim tim, kako je navedeno u katalogu izložbe, vizija doma percipira se na različite načine – javna slika kuće je bezbedno i stabilno utočište, nasleđe koje se reprezentuje, a nasuprot tome – intimna predstava doma je ona koja ukazuje na ranjivost, intimnost i skrivene odnose.

Autori izložbe “Dva doma” – Anita i Tane, interaktivnim instalacijama stvaraju poseban eksperiment korespondencije dve suprotne predstave doma.

Oni jasno ukazuju na fizičku i emotivnu manifestaciju doma, kao dva vizuelno različita senzibiliteta, međusobno ih prožimaju i dopuštaju da invazivno deluju jedan na drugog.

Ideja doma kod Anite polazi od javne predstave doma kao utočišta i sakralnog prostora u kome se sakupljaju individualna osećanja , kao i sećanja na detinjstvo.
Ideja se materijalizuje kroz formu improvizovanog šatora, kao uspomena na dečije šatore za igru.

Prostor reprezentativnog doma, umetnik Tane ispunjava sa elementima koji podrazumevaju strast, nesigurnost i napetost.

Konstruisani javni prostor ispunjava se intimnim pojavama, erotikom sa pitanjima o rodnom identitetu i seksualnosti.

Osujećena pitanja o nečemu nedozvoljenom prožimaju se kroz dom i materijalizuju se upotrebom žice, noževa i eksera kako bi se naglasila njihova snažna dramatičnost.

Tako su ti potencijalno opasni predmeti u instalaciji zapravo formulacija uplitanja intimnog u javno, čiji je rezultat mogući – konflikt.

Izložba “Dva doma” će trajati do 11. marta svakodnevno od 16 do 21 sati u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.