U trendu

Otvorena izložba „Evolucija“ u Prirodnjačkom muzeju

BEOGRAD – Izložba „Evolucija“ autora dr Borisa Ivančevića, dr Milana Paunovića, dr Zorana Markovića i Sanje Alaburić svečano je otvorena danas u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, i trajaće do juna 2022. godine.

Ivančević je na otvaranju izjavio da se na ovoj postavki mogu videti eksponati zbog kojih bi zainteresovani inače morali otići u Najrobi, London ili Pariz.

„Na neki način smo ovom izložbom želeli da upoznamo publiku sa važnim fenomenom evolucije i osnovama te teorije, koje je moguće objasniti bez korišćenja komplikovanih naučnih izraza“, istakao je Ivančević.

Prema njegovim rečima, od kada je Darvin postavio teoriju evolucije, ona sama postala je veoma kompleksna ideja.

„Sve što je teoriji evolucije dodato naknadno, posle Darvina, samo je složeno na njegov temelj i mi danas možemo uživati u toj građevini, iako ne poznajemo baš svaki kamen od kojeg je ona sastavljena“, ističe Ivančević.

On dodaje da su za ovu postavku nabavljeni materijalni dokazi i predmeti (fosili, očuvani ostaci) koji direktno svedoče o evoluciji, naročito onom njenom delu koji se tiče evolucije čoveka.

V.d. direktora Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić izjavio je da muzejima često nije lako da osmisle i prikažu inkluzivne izložbe, a da pritom one budu interesantne publici.

„U tom smislu zadatak svih Prirodnjačkih muzeja posebno je težak, jer moramo rekonstruisati prirodne procese koristeći materijal koji je samo delimičan ili nedovoljan dokaz onoga što želimo da prikažemo“, rekao je Spasić.

On navodi da zbirke iz velikih Prirodnjačkih muzeja broje milione primeraka, ali da nikada nije dovoljno predmeta koji će prikazati procese koje žele, naročito one koji obuhvataju dug vremenski period.

„Tu postoji izazov da izvedemo vrednost iz prošlosti, prikažemo je u sadašnjem vremenu i pokažemo ozbiljnost, zapitamo se o budućnosti i ulijemo neke nove nade za kulturne i prirodne svetove… Taj zadatak bio je jako težak, ali mislim da smo ga uspešno ostvarili“, kaže Spasić.

Ova izložba „vodi posetioce na putovanje čovekove evolucije, koje je dugo 30 miliona godina“ – ona nudi ključne materijalne dokaze razvoja života i eksponate koji osvetljavaju evoluciju ljudske vrste i mehanizme ovog procesa.

Pored predmeta pronađenih na teritoriji današnje Srbije, Prirodnjački muzej prvi put javno izlaže i deo svetske kulturne prirodnjačke baštine, odnosno replike eksponata koji se mogu videti samo u malobrojnim muzejima sveta.

Ovom izložbom Prirodnjački muzej završio je obeležavanje važnog jubileja – 125 godina od svog osnivanja, a ona će biti i deo stalne postavke nove zgrade ove institucije.

Realizaciju izložbe pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar