U trendu

Otvorena izložba fotografija Gorana i Srđana Vejvode

BEOGRAD – Izložba fotografija autora Gorana i Srđana Vejvode „Mi“, koje prikazuju neke od učesnika novotalasne muzičke scene otvorena je u beogradskoj galeriji „Novembar“.

„Fotografije odslikavaju duh koji je postajao u Beogradu u to vreme, kad se stvaralo i zabavljalo, i bilo je bezbrižno vreme“, rekao je Srđan Vejvoda za Tanjug.

Vejvoda je rekao da je napravljena selekcija fotografija za izložbu, u dogovoru sa nekadašnjim članom Idola Srđanom Šaperom i kustoskinjom Anom Simonom Zelenović, koja je radila na „Mi“ sa Teodorom Marković i Jelenom Vukićević.

Crno bele fotografije je Vejvoda snimao sa svojim bratom Goranom, koji je kao muzičar sarađivao sa mnogim tadašnjim bendovima, a braća su toliko tesno radili na fotografijama da se znaju zapitati ko je šta uslikao.

Izložene fotografije prikazuju u raznim situacijama članove beogradskih novotalasnih Idola i Šarlo Akrobate, kao i vođu američkih Toking heds Dejvida Birna snimljenog tokom gostovanja u Jugoslaviji 1983. godine.

Pored muzičara i glumaca, poput Miška Plavog i Zorana Cvijanovića, fotografije beleže i mnoge druge koji su kretali oko scene.

„Slikali smo razne prijatelje koji su bili deo našeg kruga ljudi, sa kojima smo se družili i stvarali razne stvari“, dodao je Vejvoda.

Od izloženih fotografija Vejvoda je posebno izdvojio jednu zaboravljenu na kojoj su se članovi Šarla Milan Mladenović (1958-1994), Ivan Vidović (1961-1992) i Dušan Kojić Koja slikali, ali je nisu upotrebili za omot albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“ (1981).

Kojić je uslikan sa maskom klovna, a Vejvoda primećuje da su se muzičari slikali sa „tri devojke u jednoj intimnoj, dražesnoj pozi ispred zida na kome piše Šarlo“.

Otvaranju su prisustvovali, između ostalih, Srđan Šaper, klavijaturista Električnog orgazma Ljuba Đukić, bivši bubnjar Ekatarine Velike Ivan Fece Firči, glumac Svetozar Cvetković, pisac Eks Ju rok enciklopedije Petar Janjatović, kao i ministarka kulture Maja Gojković.

Izložba se može pogledati do 30. novembra

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.