U trendu

Otvorena izložba fotografija o Beogradu na Trgu Republike

BEOGRAD – Izložba „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ otvorena je danas na Trgu Republike gde u narednih deset dana prolaznici mogu na 19 panela videti fotografije koje svedoče o izgledu glavnog grada, njegovih ulica, zdanja i kulturnih spomenika između dva svetska rata.

Izložbu je za manifestaciju „Dani Beograda“ pripremio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u saradnji sa Omladinskim pozorištem „Dadov“, a uz pomoć Marjanovićevih potomaka koji su ustupili njegove crno bele i fotografije u boji, kojima je dokumentovao ulice, zgrade, ljude i događaje u prestonici.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković rekla je Tanjugu da je malo poznato da je Marjanović (1885-1969) , čuven kao ratni fotoreporter u balkanskim ratovima i u dva svetska rata, „u periodu mira šetao Beogradom, slikao i prepoznavao objekte koji će posle postati spomenici kulture“.

„Posebno je bitno da se na izložbi prvi put predstavljene Marjanovićeve fotografije u boji. To je ekskluzivitet. Ponosni smo što su nam Marjjanovićevi unuka i sin ustupili taj izuzetno vredan materijal. Mi smo od velikog broja negativa uspeli da napravimo najkraći moguć izbor“, rekla je Vučković.

Izložbom „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ njeni autori Vučković, Branimir Gajić i Ljubica Radovanović potrudili su se da prenesu
duh vremena i pokušali da pokažu „koliko se Beograd promenio, a koliko se sačuvao do danas“.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je Tanjugu da se na panoima i u pratećem katalogu mogu videti „sjajne fotografije Marjanovića“.

„Vidimo da se nije mnogo promenilo. To ne znači da smo ostali u prošlosti, već da smo čuvali vredno u ovom gradu, a što je nažalost bilo rušeno i oštećeno u raznim bombardovanjima… Sto godina je prošlo, a neke fotografije u koloru izgledaju kao da su urađene pre nekoliko dana. To je zaista divan doživljaj“, ocenio je Mladenović.

Nakon izložbe „Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića“ počinje tradicionalna manifestacija „Dani Beograda“, u okviru koje će od 16. do 19. aprila, prema Mladenovićevim rečima, Beograđani moći da uživaju u koncertima, istorijskim šetnjama i drugim programima „uz lepo vreme i prelep Beograd“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.