U trendu

Otvorena izložba i predstavljen zbornik o Vasku Popi

BEOGRAD – Povodom stogodišnjice rođenja pesnika Vaska Pope (1922-1991) danas je u Biblioteci grad Beograda (BGB) otvorena izložba „Daleko u nama“ i predstavljen je zbornik „Sazvežđa Vaska Pope“, koji je priredio akademik Mihailo Pantić.

Otvarajući izložbu autora Bojan Kundačina i Marjan Marinković, direktorka BGB Jasmina Ninkov je istakla da „Daleko u nama“ na „izuzetno efektan način“ predstavlja pesnika i nada se da će postavka posle Beograda krenuti Srbijom i širom regiona, kako bi „komunicirala sa onima koji žele da saznaju više o Popinoj poeziji“.

Ninkov je dodala da je Pantićev zbornik „savršen“ i nada se da će naići na veliku pažnju naše kulturne javnosti.

Zbornik „Sazvežđe Vaska Pope”, objavljen u ediciji BGB „Vrhovi“, sadrži Popine autopoetičke priloge i odabrane stihove, kao i tekstove renomiranih stvaralaca poput Čarlsa Simića, Predraga Palavestre i Muharema Pervića koji govore o Popinom odnosu sa najznačajnijim piscima i intelektualcima njegovog doba.

Pantić je rekao Tanjugu da je u zborniku naglasak na pesniku Popi, a ne na njegovoj poeziji, pošto se ona izdašno preštampava i nalazi se u školskim programima.

„Meni je u prvom planu bio pokušaj da približim figuru pesnika. Ona se do izvesne mere izmakla. Sve je manje ljudi koji svedoče da su poznavali Popu. Ja sam jedan od njih“, istakao je Pantić.

Podsetivši da je kao mlad upozno Popu, od koga tada nije bio dobio traženi intervju, Pantić je odlučio sada da zbornik počne napravivši „izmišljeni intervju sa Popom“. Intervju sadrži stvarne pesnikove reči, rečenice i izjave koje je Pantić složio u celine i napisao svoja pitanja.

Pantić je istakao da je tim intervjuom „do izvesne mere nadoknadio ono što inače u tradiciji nije postojalo – govor Pope o sopstvenoj poeziji“.

„Popa se nije izjašnjavao o svojoj poeziiji ili je to činio na sekundaran način. Čak je u nekim fragmentima proslovio neku reč o pesmi, o tome kako razume sam pesnički zanat. Ja sam od fragmenata sklopio celovitu priču o tome kako pesnik vidi sam sebe i svoje stvaralaštvo“, naveo je akademik SANU.

Pantić je rekao da je zbornikom želeo da napravi spomenicu Popi, odnosno zbirku tekstova koji iskazuju poštovanje za njega kao stvaraoca i ukazuju na njegov značaj.

„Pokazalo se da su pojedinačna svedočenja, uspomene i zapisi o Popi, kad ih uzmete, napravili jednu vrstu mozaičnog portreta ili nehotične biografije“, naveo je Pantić.

Izložbu „Vasko Popa – Daleko u nama“ čine 23 panoa velikog formata, prevashodno kružnog oblika koji asociraju na Popine simbolične krugove, sa prikazanim odlomcima iz najznačajnijih tekstova o njegovom stvaralaštvu, odabranim pesmama koje oslikavaju njegovu poetiku, fotografijama, crtežima, i rukopisima.

Kundačina je rekao Tanjugu da su nastojali izložbom da pesniku priđu kroz stvaralaštvo a ne biografski, „što bi verovatno Popa više voleo“.

Prema njegovim rečima, za izložbu su koristili Arhivu SANU u kom se nalazi zaostavština Pope, a uključeni su i arhivski materijali koji do sada nisu bili dostupni široj javnosti.

„Pokuštali smo da prikažemo po dve pesme iz osam završenih i devete nedovršene zbirke. Ideja vodilja je bila da izaberemo pesme koje najbliže i najviše prikazuju Popu, koje su najkaraterističnije je za tu zbirku“, rekao je Kundačina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar