U trendu

Otvorena izloĹžba i predstavljen zbornik o Vasku Popi

BEOGRAD – Povodom stogodiĹĄnjice rođenja pesnika Vaska Pope (1922-1991) danas je u Biblioteci grad Beograda (BGB) otvorena izloĹžba „Daleko u nama“ i predstavljen je zbornik „Sazvežđa Vaska Pope“, koji je priredio akademik Mihailo Pantić.

Otvarajući izloĹžbu autora Bojan Kundačina i Marjan Marinković, direktorka BGB Jasmina Ninkov je istakla da „Daleko u nama“ na „izuzetno efektan način“ predstavlja pesnika i nada se da će postavka posle Beograda krenuti Srbijom i ĹĄirom regiona, kako bi „komunicirala sa onima koji Ĺžele da saznaju viĹĄe o Popinoj poeziji“.

Ninkov je dodala da je Pantićev zbornik „savrĹĄen“ i nada se da će naići na veliku paĹžnju naĹĄe kulturne javnosti.

Zbornik „Sazvežđe Vaska Pope”, objavljen u ediciji BGB „Vrhovi“, sadrĹži Popine autopoetičke priloge i odabrane stihove, kao i tekstove renomiranih stvaralaca poput Čarlsa Simića, Predraga Palavestre i Muharema Pervića koji govore o Popinom odnosu sa najznačajnijim piscima i intelektualcima njegovog doba.

Pantić je rekao Tanjugu da je u zborniku naglasak na pesniku Popi, a ne na njegovoj poeziji, pošto se ona izdašno preštampava i nalazi se u školskim programima.

„Meni je u prvom planu bio pokuĹĄaj da pribliĹžim figuru pesnika. Ona se do izvesne mere izmakla. Sve je manje ljudi koji svedoče da su poznavali Popu. Ja sam jedan od njih“, istakao je Pantić.

PodsetivĹĄi da je kao mlad upozno Popu, od koga tada nije bio dobio traĹženi intervju, Pantić je odlučio sada da zbornik počne napravivĹĄi „izmiĹĄljeni intervju sa Popom“. Intervju sadrĹži stvarne pesnikove reči, rečenice i izjave koje je Pantić sloĹžio u celine i napisao svoja pitanja.

Pantić je istakao da je tim intervjuom „do izvesne mere nadoknadio ono ĹĄto inače u tradiciji nije postojalo – govor Pope o sopstvenoj poeziji“.

„Popa se nije izjaĹĄnjavao o svojoj poeziiji ili je to činio na sekundaran način. Čak je u nekim fragmentima proslovio neku reč o pesmi, o tome kako razume sam pesnički zanat. Ja sam od fragmenata sklopio celovitu priču o tome kako pesnik vidi sam sebe i svoje stvaralaĹĄtvo“, naveo je akademik SANU.

Pantić je rekao da je zbornikom želeo da napravi spomenicu Popi, odnosno zbirku tekstova koji iskazuju poštovanje za njega kao stvaraoca i ukazuju na njegov značaj.

„Pokazalo se da su pojedinačna svedočenja, uspomene i zapisi o Popi, kad ih uzmete, napravili jednu vrstu mozaičnog portreta ili nehotične biografije“, naveo je Pantić.

IzloĹžbu „Vasko Popa – Daleko u nama“ čine 23 panoa velikog formata, prevashodno kruĹžnog oblika koji asociraju na Popine simbolične krugove, sa prikazanim odlomcima iz najznačajnijih tekstova o njegovom stvaralaĹĄtvu, odabranim pesmama koje oslikavaju njegovu poetiku, fotografijama, crteĹžima, i rukopisima.

Kundačina je rekao Tanjugu da su nastojali izloĹžbom da pesniku priđu kroz stvaralaĹĄtvo a ne biografski, „ĹĄto bi verovatno Popa viĹĄe voleo“.

Prema njegovim rečima, za izložbu su koristili Arhivu SANU u kom se nalazi zaostavština Pope, a uključeni su i arhivski materijali koji do sada nisu bili dostupni široj javnosti.

„PokuĹĄtali smo da prikaĹžemo po dve pesme iz osam zavrĹĄenih i devete nedovrĹĄene zbirke. Ideja vodilja je bila da izaberemo pesme koje najbliĹže i najviĹĄe prikazuju Popu, koje su najkaraterističnije je za tu zbirku“, rekao je Kundačina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar