U trendu

Otvorena izložba “Inicijative” Milana Konjovića i Dragana

BEOGRAD – Svečano otvaranje izložbe “Inicijative” autora Milana Konjovića i Dragana Stojkova priređeno je u utorak u Kući legata u Beogradu, povodom jubileja – 60 godina manifestacije „Likovna jesen“ iz Sombora.

Mnoge goste, uvažene ličnosti iz sveta umetnosti i javnog života, pozdravili su mr Danilo Vuksanović, ispred Matice srpske i Vesna Šašić Paštrović, direktorka Kulturnog centra „Laza Kostić“.
Retke su umetničke manifestacije koje su uspele da održe kontinuitet originalne ideje, i tako postanu tradicija ugrađena u nacionalni kulturni korpus, kao što je slučaj sa ovom somborskom smotrom, kako su naveli organizatori.

Prva „Likovna jesen“ održana je davne 1961. godine i od tada, sa prekidima, nastavlja se do danas.

Najzaslužniji za njeno postojanje su dva rođena Somborca, slikari Milan Konjović, koji je sa grupom umetnika i pokrenuo, i Dragan Stojkov, koji je obnovio festival.

Umetnici različitog likovnog izraza, imaju više zajedničkih osobina tako da je mlađi – Stojkov, nazivao starijeg – Konjevića, svojim umetničkim ocem.

Obojica su ostali dosledni prepoznatljivim umetničkim izrazima, a njihova autentičnost reflektuje uticaje novog realizma i ekspresionizma na likovnu scenu 20. veka.

Milan Konjović (1898-1993) bio je istaknuti srpski slikar, čije se stvaralaštvo može podeliti u šest perioda umetničkog stila.
Studirao je u više zemalja, a živeo je u Parizu od 1924. to 1932. godine.

Tokom života dobijao je mnoge nagrade i priznanja, kao i značajno mesto u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti (SANU).

Dragan Stojkov (70) među umetnicima svoje generacije, privukao je pažnju slikama koje su nazvane foto-realizam, pri čemu je razvio sopstvenu estetiku ovog pravca.

Prestižnu umetničku Akademiju “Bele arti “u Veneciji u klasi Karmela Cotija završio je 1979., a prvu samostalnu izložbu priredio je u Novom Sadu 1971. godine.

Od tada je imao više od 160 samostalnih i 300 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu.

Za svoje stvaralaštvo nagrađen je brojnim važnim priznanjima kao što je “Premija Zlatna diploma” za slikarstvo na 5. izložbi jugoslovenskog portreta.

O njegovom životu i delu priređeno je nekoliko izdanja, među njima monografija Miloša Jevtića “Uporište Dragana Stojkova” (2008). Član je Udruženja umetnika Vojvodine od 1981. godine.
Pokrovitelji izložbe koja će trajati do 31. oktobra jesu Ministarstvo za kulturu i informisanje, Kuća legata, Kulturni centar Laza Kostić i Galerija Milan Konjović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.