Otvorena izložba Jana Fabra u Narodnom muzeju

BEOGRAD – Izložbom „Praznik malih prijatelja“, koja je otvorena večeras u Narodnom muzeju, Jan Fabr je ponovo, nakon trijumfa predstave „Olimp“ na Bitefu 2017. godine, osvojio beogradsku publiku i dokazao zbog čega važi za jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene.

U prisustvu velikog umetnika, izložbu su svečano otvorile kustoskinja Joana de Vos i direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković.

„Deleći s nama svoju strast, promišljanje i spoznavanje sveta insekata, Fabr istovremeno provocira posmatrača na preispitivanje vlastitog vrednosnog sistema, svojih uverenja i životnih shvatanja. Vođen svojim umetničkim nadahnućem i životnim stvaralaštvom, drži nas neprekidno budnima“, kazala je Borić Breškovićeva, dodajući da nas umetnik pomoću svojih „malih prijatelja“ uvodi u svoj stvaralački svet.

Ona je ukazala na to da je izložba jedan deo Fabrovog stvaralaštva koje će beogradska publika moći da upozna, jer će već sutra uveče biti odigrana monodrama „Noćni pisac“ u njegovoj režiji u Narodnom pozorištu, a biće objavljena i treća knjiga „Noćni dnevnik 1992-1993“.

De Vosova je istakla da je postavka u Narodnom muzeju kruna dugogodišnje saradnje, a da se Fabr smatra velikim umetnikom jer spaja različite umetnosti i iznova pronalazi nove inovativne puteve i zajedničku tačku u kojoj se spajaju nauka, spiritualnost i umetnost.

Ona je pozvala posetioce da „dobro otvore oči, pročiste čula, uši i nos“, jer će, gledajući izložbu upoznati jednog etimologa, mađioničara i Frankenštajna.

Posetioci Narodnog muzeja večeras su bili zaintrigirani neobičnim Fabrovim spajanjima insekata i predmeta iz čovekovog svakodnevnog života.

Mogli su se videti paukovi sa led lampicama na glavama, krilati insekti sa žiletima na leđima ili tamponima i mecima ispod krila, jelenci sa otvaračima za flaše na nogama…

Svestrani belgijski umetnik Jan Fabr svojim gostovanjem povezao je tri institucije – Kulturni centar Beograda, Narodno pozorište i Narodni muzej, a ovom izložbom kroz crteže i skulpture „fantastičnih insekata“ beleži, analizira i komentariše ljudske aktivnosti i emocije, kao i svoj mitski univerzum usredsređen na pitanja života i smrti, lepote i užasa, krhkosti i nasilja, smrtnosti i večnosti…

Izložba „Praznik malih prijatelja“ biće otvorena do 5. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.