U trendu

Otvorena izloĹžba japanske grafike u MPU

BEOGRAD – Gostujuća izloĹžba “Varijacije i autonomija: hanga grafike savremenih japanskih slikara“ svečano je otvorena danas u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu u organizaciji Japanske ambasade u Srbiji i Japanske Fondacije, i trajaće do 4. decembra.

Ambasador Japana u Srbiji Kacumata Takahiko istakao je ovom prilikom da je cilj postavke da se predstave opusi 10 poznatih modernih umetnika Japana, među kojima su i Kusama Jajoi, Onosato Tošinobu i Nakaniši Nacujuki.

“Ti umetnici su istražili širok spektar mogućnosti kroz grafike i proširili domete izražavanja u modernoj umetnosti upravo korišćenjem metode grafike tokom 70-ih godina“, naveo je Kacumata.

Po njegovim rečima, umesto da se fokusira na stručnjake za koje se smatra da su oblikovali istoriju savremene japanske grafike, ova izložba se bavi otiscima slikara koji su se oslanjali na trendove u savremenoj umetnosti i pokušajima da se preispita postojeća istorija savremene japanske grafike.

“Ova izložba je osmišljena da osvetli činjenicu da se kroz modernu japansku grafiku razvilo jedno novo polje. To polje, u kojem grafike stvaraju slikari, sastoji se od varijacija slikarstva i autonomne forme grafike, a ti radovi svakako su uspostavili modernu japansku grafiku pri formiranju širine izražavanja“, kaže Kacumata.

Kacumata je dodao da veruje da je ova postavka dobra prilika da se pojača razumevanje i interesovanje ne samo za japansku grafiku, već i za japansku kulturu u celini.

“Sledeće godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja prijateljstva između Japana i Srbije. Veoma sam srećan što mogu da otvorim ovu izložbu kao događaj uoči tog jubileja i nadam se da ćemo i sledeće godine uspešno promovisati naše prijateljstvo i naše dve kulture“, najavio je Kacumata.

Direktorka Muzeja primenjene umetnosti, istoričarka umetnosti i kustoskinja Biljana Jotić istakla je ovom prilikom da projekti ovakvog tipa “doprinose saradnji, razvijanju prijateljskih odnosa, kao i širenja konteksta posmatranja savremene umetnosti. “

“Postavka radova koji su nastali kao rezultat promišljanja i preispitivanja savremene japanske grafike otvara brojna pitanja na polju savremenog stvaralaštva. . . Umetnost je polje pokretačke energije i svaka novina predstavlja korak u istoriji umetnosti“, izjavila je Jotić.

Koordinatorka postavke, muzejska savetnica Milica Cukić rekla je da je, imajući u vidu da Muzej primenjene umetnosti sa Japanskom ambasadom u Beogradu ima kontinuiranu i veoma uspešnu saradnju, “bilo logično da, posle duge i nezgodne pauze izazvane virusom korona, ovo internacionalno gostovanje bude realizovano baš sa njima. “

Otvaranju postavke prisustvovali su i ambasadori Sjedinjenih Američkih DrĹžava i Kraljevine Belgije – Entoni F. Godfri i Adam Kun.

Izložba predstavlja 42 hanga grafike 10 umetnika koji su istraživali širok spektar mogućnosti kroz grafiku i širili dijapazon izraza u savremenoj umetnosti koristeći štampani medij 1970-ih godina 20. veka.

Umetnici čiji su radovi izloženi su: Murai Masanari, Onosato Tošinobu, Tabući Jasukazu, Kusama Jajoi, Nakaniši Nacujuki, Nakazato Hitoši, Murakami Tomoharu, Hikosaka Naojoši, Hori Kosai i Tacuno Toeko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar