U trendu

Otvorena izloĹžba „Kolekcija kao ogledalo“ u Galeriji SANU

BEOGRAD – IzloĹžba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“ svečano je otvorena večeras u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU, i trajaće do 20. februara 2022. godine.

Autorka postavke upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je na otvaranju da je izložba nastala pre dve godine na poziv Narodne galerije u Ljubljani, koja je želela da se u njihovom prostoru predstavi srpski modernizam.

„Za nas je taj poziv bio velika čast, ali i veliki izazov da na jednoj izloĹžbi prikaĹžemo istoriju i osobenost Matice srpske i uz to ispričamo priču o nastanku, uticaju, razvoju i dometima srpske umetnosti 20. veka“, rekla je Palkovljević Bugarski.

Naziv izložbe, po njenim rečima, potekao je iz teze da je svaka umetnička kolekcija ogledalo u kojem se ogleda društvo, kolekcionar, vreme i prostor, i stoga idealan model za pričanje priče i o umetnosti i Matici srpskoj kao ustanovi.

„Drago nam je ĹĄto ovu izloĹžbu predstavljamo u samo nekoliko dana ili nedelja pre nego ĹĄto će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture“, dodala je Palkovljević Bugarski.

Pomoćnica ministra u sektoru za zaĹĄtitu kulturnog nasleđa Danijela VanuĹĄić navela je da ova postavka „paĹžljivim autorskim izborom koji prati sve najznačajnije druĹĄtvene, političke i umetničke događaje, pruĹža sveobuhvatni uvid i nov pogled na umetničke tokove i pravce ravoja modernizma, ali i na istorijski razvoj i saradnju Matice srpske i njene Galerije.“

„Odabir izloĹženih radova ilustruje i razvoj stilskih transformacija kroz koje je srpska umetnost proĹĄla od realističnnih tendencija, preko simbolizma i impesionizma, do različitih vidova ekspresionizma gesta i konačnog apstrakovanja formi“, kaĹže VanuĹĄić.

Ona je navela i da je jedna od osobenosti postavke specifičan odnos umetnika čiji su radovi izloženi s Maticom srpskom i njenom Galerijom.

„PromiĹĄljanjem i znalačkim izborom dela, autorka priča priču o razvoju modernizma u srpskoj umetnosti, ali i o mestu Galerije Matice srpske u nacionalnoj kulturi“, ističe VanuĹĄić.

Predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić rekao je da posetioci izložbe imaju prilike da se upoznaju sa 86 umetničkih dela 38 autora nastalih od 1878. do 1952. godine.

„Umetnici čija su dela prikazana nisu samo endemski talenti jednog zatvorenog geografskog kruga… Oni hrabro komuniciraju s umetničkim centrima Evrope kao mestima njihovog stvaralačkog usavrĹĄavanja“, ističe Kostić i dodaje da ovi umetnički dometi zasluĹžuju poĹĄtovanje.

Naveo je i da je ovaj događaj istorija, a ova izloĹžba „jednostavna i prava u pravo vreme.“

Među umetnicima čiji su radovi izloženi nalaze se Paja Jovanović, Uroš Predić, Zora Petrović, Ivan Tabaković, Bogdan Šuput, Voja Trifunović, Nadežda Petrović, Milenko Šerban, Petar Dobrović, Josif Falta, Milan Butozan, i drugi.

Pored slika, postavku čine i skulpture umetnika Rista Stijovića, Đorđa Jovanovića, Sretena Stojanovića, i drugih.

Otvaranje ove izložbe privuklo je veliku pažnju javnosti, a među prisutnima bio je i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a podržao Grad Beograd.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.