U trendu

Otvorena izložba Kosmički ritmovi u Balkanu

BEOGRAD – Izložba „Kosmički ritmovi“ crnogorske vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović, koja se predstavlja sa svojim plavim monohromatskim instalacijma i slikama, otvorena je u četvrtak i trajaće do 21. oktobra u bioskopu „Balkan“ u Beogradu.

Na otvaranju Mijović Durutović je rekla agenciji Tanjug da je naziv izložbe „Kosmički ritmovi“ došao iz njenog petogodišnjeg bavljenja prirodnim pigmentima i materijalima, poštovanja prirodnih procesa i „stvari okolo koje su moćnije od svih nas“.

Umetnica je rekla da u predstavljenim radovima prevladava plava boja zato što je pigment koji koristi „bio dovoljan u tom trenutku, zračio je, davao je mistiku i dubinu, bio je bezvremenski i sve u u odnosu na njega nekako je bilo nepotrebno“.

Izložbu „Kosmički ritmovi“ čine tri celine, predstavljene na tri sprata „Balkana“: serija slika „Tragovi“, radovi iz ciklusa „Dubine“ i sama instalacija „Vibracije“ ili „Kosmički ritmovi“.

Teoretičarka i istoričarka umetnosti Maša Vlaović navela je u opisu rada Mijović Durutović da se njeno korištenjem intenzivne, izrazito plave boje „može protumačiti kao pokušaj da posmatrača oslobodi od procesa mišljenja i da ga uroni u beskrajno plavo prostranstvo i kosmičke ritmove“.

Izložba „Kosmički ritmovi” Mijović Durutović održava se u organizaciji Fondacije Saša Marčeta i uz saradnju sa Centrom za savremenu umjetnost Crne Gore.

Mijović Durutović je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG, a izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kustoskinja je Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.