U trendu

Otvorena izložba „Neviđeni Lubarda“ u PTT muzeju

BEOGRAD – Izložba umetničkih slika Petra Lubarde pod nazivom „Neviđeni Lubarda“ otvorena je danas u PTT Muzeju u Beogradu, gde je javnosti prvi put predstavljeno deset umetničkih slika velikog umetnika iz privatnih kolekcija.

Izabrana dela Petra Lubarde (1907 – 1974) su na taj način premijerno prezentovana pred publikom i ljubiteljima slikarstva i trajaće do 1. maja.

Na ovoj ekskluzivnoj izložbi, poštovaoci Lubarde mogu videti slike nastale u periodu od 1942. do 1972. godine, koje do sada nikada nisu bile izložene: „Bik“, „Crni panter“, „Zmajevi“, „Minotaur“, „Logorska mrtva priroda“, „Škorpija“, „Selo Brajići“, „Stene“, „Kosovski boj“ i „Put slobode (Sutjeska)“.

Slike su nastale tehnikama – ulje na platnu, ulje i lakovi na lesonitu, tempera na kartonu i papiru.

Izložbu prati i prigodno filatelističko izdanje sa motivima umetničkih slika koje će biti izložene u PTT muzeju, a povodom 115 godina od rođenja Petra Lubarde.

Marko Jelić, direktor PTT muzeja, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo ispred ove ustanove što se danas odigrava svetska premijera izložbe do sada neviđenih slika, i napomenuo da je postavka veoma posebna i dragocena za muzej kao domaćina i organizatora, za predstavljanje umetničkih dela Lubarde od nacionalnog značaja.

„Na izložbi se nalaze slike iz različitih faza Petra Lubarde, od ranih radova do poznog stvaralaštva. Najveći deo njegovih slika u bogatom opusu imaju svojstva kulturnog dobra. Pravu zaostavštinu je ostavio narodu Srbije“, rekao je prvi čovek PTT muzeja.

Takođe, Jelić je otkrio da je Pošta Srbije omogućila da ova remek dela od neprocenjive vrednosti ostanu trajno zabeležena u vidu prigodnog izdanja filatelije pod nazivom „115 godina od rođenja Petra Lubarde“, koja su danas puštena u opticaj.

Reč je o izdanju sa dve štampane poštanke marke, pri čemu se nastavlja, kako je izjavio Jelić, tradicija Pošte da odaje počast istaknutim pojedincima, posebno i u sferi umetnosti.

Nikola Kusovac, poznati istoričar umetnosti i veliki prijatelj Petra Lubarde, svojim stručnim savetima i podrškom pomogao je PTT muzeju da pripremi izložbu „Neviđeni Lubarda“, koju je danas svečano otvorio.

Kusovac je napomenuo da ga i posle toliko godina od smrti (1974) velikog slikara i njegovog ličnog prijatelja Lubarde, i dalje hvataju snažne emocije kada javno govori o njemu.

On je veoma nadahnuto i detaljno govorio o simbolima otvorene izložbe i celokupnom umetničkom stvaralaštvu Lubarde, ali je uključio i ličnu notu.

„Bio je prvi pravi slikar koga sam upoznao u životu. Uvek je nosio štafelaj sa sobom, niste mogli da ga vidite bez njega. A oduvek je bio sed, tako ga pamtimo od početka. Za mene, Lubarda je bio pravo oličenje slikara“, izjavio je u svom govoru gospodin Kusovac.

On se prisetio kako se u to vreme Lubarda sporije kretao, patio je od reume, ali mu ništa nije odmoglo da uporno stvara neprolazna dela.

„Kao kustos napravio sam najviše njegovih izložbi od svih. Svaka postavka je imala remek dela. Srećan sam što se dobar deo tih dela čuvaju u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu. Bili smo zaista veoma bliski prijatelji, često se viđali porodicno, družili se. Ja sam njegov savremenik, prijatelj i svadbeni drug“, pun emocija je pripovedao Kusovac.

On se nada da će najnovija izložba imati ozbiljan uspeh sa veoma zanimljivim delima u PTT muzeju koji za njega nije običan muzej.

„Radujem se što je izložba baš na ovom mestu, jer me onda podseća na stare, blistave dane Pošte. Predviđam da će izložba imati veliki ođek“, zaključio je Kusovac.

Na otvaranju izložbe bio je prisutan i v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Đorđević.

Izložba „Neviđeni Lubarda“ biće za posetioce otvorena danas posle podne i
trajaće do 1. maja, u PTT muzeju u Beogradu (Majke Jevrosime 13), a ulaz je
slobodan.

Nedavno je izložba o remek delima Petra Lubarde bila otvorena i u Domu vojske Srbije, u produkciji Legata Ateljea Petra Lubarde i Kuće Legata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar