U trendu

Otvorena izložba o nastajanju Narodnog pozorišta u Beogradu

BEOGRAD – Izložba „Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu“ autorke Jelice Stevanović, otvorena je u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

„U čast velikog jubileja, 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu (1868) i ulaska u stalnu zgradu (1869), Muzej Narodnog pozorišta priredio je izložbu koja rasvetlava vreme i okolnosti u kojima su trajale borbe za osnivanje našeg nacionalnog teatra, kao i početak njegove redovne delatnosti, te ulazak u pozorišno zdanje na Trgu“, rekla je sinoć na otvaranju Jelica Stevanović.

Ona je dodala da je građa koja je poslužila za izradu printova koji čine postavku izložbe stara vek ili vek i po.

„Najveći deo građe je iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije… Jedan deo građe je iz Biblioteke grada Beograda, imamo printove spisa iz Arhiva Srbije i Arhiva grada Beograda… Imamo printove dokumenata, fotografija likovnih dela…“, navela je Stevanovićeva.

Prema njenin rečima, postavka prikazuje retka svedočanstava o prvoj pojavi teatra na tlu Srbije koja je tek sticala nezavisnost od Otomanskog carstva – o pozorištu Joakima Vujića u prvoj prestonici, Kragujevcu.

„Zajedno s državnom upravom, pozorišna delatnost se seli u Beograd, pa izložba dalje prati osmomesečni izuzetno značajni rad prvog stalnog, profesionalnog, državnog, narodnog, repertoarskog pozorišta, Teatra na Đumruku; zatim kratkotrajan ali znamenit rad Teatra ‘Kod jelena’, višegodišnji povremeni rad Omladinskog pozorišta koje je predstave prikazivalo u zgradi Velike pivare i kratkotrajni rad profesionalne trupe koja je nastupala na istoj sceni. Posetioci imaju prilike da se upoznaju i s dokumentima koja svedoče o značajnim gostovanjima tek osnovanih stalnih teatara iz Zagreba i Novog Sada, a naročito drugog gostovanja novosadskog ansambla, kada je knez Mihailo obećao upravniku Jovanu Đorđeviću, Beograđanima i celom srpskom narodu posebnu pozorišnu zgradu“, navodi Jelica Stevanović.

Autorka izložbe dodaje da će postavka predstaviti i prvi umetnički ansambl koji je tokom prve sezone novoosnovanog Narodnog pozorišta prikazivao predstave u privremenoj sali gostionice „Engleska kraljica“, te konačno zidanje i početak rada u stalnoj zgradi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.