U trendu

Otvorena izložba o savremenoj umetnosti Angole

BEOGRAD – Izložba „Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja – Savremena umetnost Angole“ večeras je otvorena u Muzeju afričke umetnosti (MAU), u prisustvu ambasadora Angole Alcina Izata da Konsejsaoa.

Govoreći na svečanosti u ispunjenom MAU, De Konsejsao je istakao da se izložba dešava zahvaljujući inicijativi ambasadora Srbije u Angoli Miloša Perišića, dodavši da je sada „diplomatska strana kulture u rukama“ deset predstavljenih angolanskih umetnika, od kojih su otvaranju prisustvovali Osvaldo Fereira i Kristijano Mangovo.

Izložba, koju su pripremili kustosi Emilia Epštajn, Ana Knežević, Grasa Rodrigez i Sonja Ribeiro, u MAU prvi put srpskoj javnosti predstavlja radove umetnika kakvi su Pedro Pires, Luiš Damjao, Francisko Vidal, Nelo Tešeira, Žanuario Žano, Alide Rodrigez, Ana Silva, Eri Klaver, Fereira i Mangovo.

Izložba u MAU traje do 31. avgusta.

Knežević je rekla Tanjugu da su u okviru „Reflect #2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja – Savremena umetnost Angole“ izložene slike, instalacije, kao i „redimejd“ predmeti, poput plastičnih posuda i kanti za naftu, od kojih je nekoliko sada uključeno i u stalnu postavku MAU.

Prema njenim rečima, umetnici se u svojim radovima dotiču raznih tema kao što su repatrijacija i restitucija afričkih predmeta u zemlje iz kojih su potekli, i pitanja urbanističkog haosa, svakodnevice ili lična, ženska osećanja i uloge u porodici i braku.

„Reflect #2“ je deo platforme za predstavljanje afričkih umetnika koji u ovom, drugom po redu izdanju, MAU realizuje u saradnji sa galerijom „This is not a white cube“ sa sedištima u Luandi i Lisabonu.

U svom obraćanju prisutnima predstavnica pomenute galerije Ribeiro je istakla da predstavljeni umetnici nude jedinstveno viđenje savremenog sveta i doprinose globalnom dijalogu, „dekolonizaciji misli i potvrdi načela multikulturalizma i raznolikosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar