U trendu

Otvorena izložba „Partizanka i Fragonar“

NOVI SAD – Pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić otvorila je sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu izložbu „Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz“.

U fokusu izložbe je 36 dela likovne umetnosti domaćih i stranih autora, lični predmeti, fotografije i nekoliko komada nameštaja iz kuće u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti Josipa Broza Tita.

Danijela Vanušić kaže da je reč o značajnom kulturnom nasleđu.

„Naše kulturno nasleđe je jedinstveno. U ovom slučaju većina dela nikada nije bila ni izložena u javnosti. Mi ovde upoznajemo i jednu stranu života i ličnosti Jovanke Broz. Prva dama Jugoslavije bila je veoma poznata, ali se o njenom privatnom životu veoma malo zna“, kaže Vanušić.

Projekat je rezultat saradnje Muzeja Jugoslavije i Galerije Matice srpske.

Nada Knežević, direktorka Muzeja, kaže da je saradnja počela još 2012. godine.

„Ovo je primer kako partnerski projekti na kraju mogu da budu kvalitetni i da imaju odličan rezultat. Ideja je nastala prilikom popisa stvari iz kuće Jovanke Broz. Tim kustosa je stručno obradio dela, dao tumačenja i nastala je atraktivna izložba“, kaže Knežević.

Svih 36 dela prošla su kroz kompleksne i sveobuhvatne konzervatorsko-restauratorske postupke, a sproveli su ih konzervatori Galerije Matice.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski kaže da su premijerno predstavljena dela koja su godinama restaurirana.

„Tu su i lični predmeti Jovanke Broz koje će javnost prvi put moći da vidi.Upravo je ovo skriveno blago u Nedelji muzeja i poruka je da prošlost možemo bolje razumeti kroz umetnost“, podseća Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložena umetnička dela, koja su poslednje 33 godine Jovankinog života oplemenjivala prostor u kojem je živela, na poseban način objašnjavaju njenu ličnost i njen osećaj za umetnost, ali i društvene i umetničke prilike u socijalističkoj Jugoslaviji.

Izložba će, nakon određenog perioda u Galeriji, biti otvorena i u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar