U trendu

Otvorena izložba „Percfet“ Slavimira Stojanovića

BEOGRAD – Izložba crteža „Percfet“ Slavimira Stojanovića, najnagrađivanijeg dizajnera sa ovih prostora, otvorena je večeras u galeriji „Haos“.

Za ovu priliku je realizovao seriju od 25 crteža grafitnim olovkama, formata 42 x 60 cm.

Njih čine figuralne i apstraktne predstave u kombinaciji sa tekstom, naslovljene „Percfet“.

Reč je o igri, bežanju i premeštanju slova, izmotavanju, svojstvenom ovom stvaraocu od ugleda.

To je svet u kome dominantnu ulogu ima ironija, a ona itekako pripada autorima poput Stojanovića.

Stojanović je za Tanjug izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici ponovo da crta.

„Prijalo mi je da radim nešto kreativno rukom. Drago mi je što će publika biti u prilici da vidi moj pokušaj duhovitosti čiji je cilj bilo predstavljanje površnosti u kojoj danaas živimo, ali i svega što zbog te površnosti u sebi potiskujemo. Kad krijemo našu krhkost i slabost, mi u istom paketu krijemo i plemenitost“, kazao je Stojanović.

Borka Božović, osnivač galerije „Haos“, izjavila je da je ovo prilika ke da se vidi nešto drugačije u domenu crteža, jedna duhovita i ironična igra koja pomera naša ustaljena pravila i večitu težnju ka savršenom.

„A da je Savršenstvo dosadno (Perfection is boring) podvlači nam ovaj autor u nekim prethodnim svojim radovima“, istakla je u najavi izložbe ova istoričarka umetnosti.

Slavimir Stojanović Futro je oduvek crtao.

Crtež je bitna odrednica i suština njegovog sveukupnog rada.

Tekst za ovu postavku je napisao književnik Slavoljub Stanković koji je, između ostalog, zapisao: „Sve je zastrašujuće veselo, zabrinjavajuće komično i katastrofalno zabavno. Možda nam zato i tako „san o boljem globalnom društvu“ ostaje „zauvek nedostižan…U novom Slavimirovom crtežu ima apstrakcija, a u tekstu apsurda…“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.