U trendu

Otvorena izloĹžba Srbija i EU – 15 godina partnerstva

IzloĹžba fotografija „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“, na kojoj viĹĄe od 50 fotografija prikazuje rezultate zajedničkih projekata Evropske unije (EU) i Srbije, otvorena je danas u Beogradu.

Izložbu na Savskom šetalištu na Kalemegdanu povodom 15. godišnjice saradnje EU i Srbije otvorili su šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković.

„Slika govori hiljadu reči i zato priču o EU i Srbiji izlaĹžemo kroz sjajne fotografije, na kojima se mogu videti ljudi čije kuće su obnovljene nakon poplava 2014. godine, rekonstruisane ĹĄkole, mostovi, muzeji“, kazao je ĹĄef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

On je istakao da „svi imaju zajednički zadatak da Srbija postane članica EU i da gradjani Srbije Ĺžive u dobro uredjenom i pravednom druĹĄtvu“ i podsetio da je EU najveći partner i donator Srbiji i da je EU do sada dala viĹĄe od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova.

Vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković kazala je da je izložba prilika da gradjani vide šta je sve EU učinila za Srbiju.

„Ovo je dobar način da gradjani vide gde su otiĹĄla bespovratna sredstva EU“, dodala je ona.

Posle otvaranja izloĹžbe kojem je prethodila predstava Dah teatra „Ne/Vidljivi grad“, Devenport i Milenković su uručili poklone pobednicima foto-konkursa „Gde vidim EU u Srbiji“, koji je EU info centar organizovao tokom aprila.

Prva nagrada pripala je MiloĹĄu Todoroviću iz Beograda za fotografiju „Evropska baĹĄta“, druga Katarini Djorović iz NiĹĄa za fotografiju „United in Diversity“, a treća nagrada je pripala Draganu Beliću iz Novog MiloĹĄeva za fotografiju „EU Door“.

Izložba na Kalemegdanu traje do 13. juna, a potom će biti postavljena u Nišu i Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.