Otvorena izložba Srbija i EU – 15 godina partnerstva

Izložba fotografija „EU i Srbija: 15 godina partnerstva“, na kojoj više od 50 fotografija prikazuje rezultate zajedničkih projekata Evropske unije (EU) i Srbije, otvorena je danas u Beogradu.

Izložbu na Savskom šetalištu na Kalemegdanu povodom 15. godišnjice saradnje EU i Srbije otvorili su šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković.

„Slika govori hiljadu reči i zato priču o EU i Srbiji izlažemo kroz sjajne fotografije, na kojima se mogu videti ljudi čije kuće su obnovljene nakon poplava 2014. godine, rekonstruisane škole, mostovi, muzeji“, kazao je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

On je istakao da „svi imaju zajednički zadatak da Srbija postane članica EU i da gradjani Srbije žive u dobro uredjenom i pravednom društvu“ i podsetio da je EU najveći partner i donator Srbiji i da je EU do sada dala više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova.

Vršiteljka dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milenković kazala je da je izložba prilika da gradjani vide šta je sve EU učinila za Srbiju.

„Ovo je dobar način da gradjani vide gde su otišla bespovratna sredstva EU“, dodala je ona.

Posle otvaranja izložbe kojem je prethodila predstava Dah teatra „Ne/Vidljivi grad“, Devenport i Milenković su uručili poklone pobednicima foto-konkursa „Gde vidim EU u Srbiji“, koji je EU info centar organizovao tokom aprila.

Prva nagrada pripala je Milošu Todoroviću iz Beograda za fotografiju „Evropska bašta“, druga Katarini Djorović iz Niša za fotografiju „United in Diversity“, a treća nagrada je pripala Draganu Beliću iz Novog Miloševa za fotografiju „EU Door“.

Izložba na Kalemegdanu traje do 13. juna, a potom će biti postavljena u Nišu i Novom Sadu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.