U trendu

Otvorena izložba Starih i retkih knjiga 17. veka u BGB

BEOGRAD – Izložba „Kulturna dobra od izuzetnog značaja Biblioteke grada Beograda: Stare i retke knjige 17. veka na stranim jezicima“ otvorena je danas u Biblioteci grada Beograda i trajaće do 22. januara.

„Tridesetih godina 20. veka Beograd se još uvek oporavljao od razaranja u Prvom svetskom ratu, ali je tada već bilo vreme da se Evropi i svetu predstavi kao jedna od najmlađih evropskih prestonica. Upravo to je bio razlog za sakupljanje raznovrsne i veoma bogate građe“, izjavila je autorka postavke, bibliotekarka savetnica Ljubica Ćorović na svečanom otvaranju.

Po njenim rečima, izložbu čini pet knjiga, od kojih su tri posvećene Bečkom ratu i stvaranju Svete lige protiv Osmanskog carstva i predstavljaju „neposredno svedočanstvo tog vremena.“

„Jedna knjiga je posvećena strateškoj bici kod Batočine, druga neposrednoj političkoj i vojnoj situaciji tog perioda, a treća, kojoj se pridaje najviše pažnje, predstavlja vodič za austrijske i mletačke vojnike i govori o tome šta sve oni na putu ka Carigradu mogu očekivati“, objašnjava Ćorović.

Pored tih knjiga, kako Ćorović navodi, nalaze se i putopis engleskog putopisca Brauna, u kojem se nalazi mnoštvo podataka o svakodnevnom životu u Beogradu kao glavnoj stanici za putnike koji su se uputili ka Carigradu.

Ona dodaje i da peta knjiga, takođe veoma značajna, svedoči o istoriji ostrva Krf.

Savetnik potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja Zoran Vapa istakao je da se ova postavka organizuje u okviru projekta „Prezentacija restaurirane i konzervirane stare i retke bibliotečke građe Biblioteke grada Beograda od izuzetnog i velikog značaja.“

„Osnovna ideja projekta bila je da se nabavi izložbena vitrina koja omogućava kontrolisanu temperaturu, vlažnost i osvetljenje za dugoročno prezentovanje građe iz fonda Biblioteke grada Beograda“, naveo je Vapa.

On kaže da nabavka vitrine omogućava da se kroz seriju izložbi u punoj meri prikažu rezultati dosadašnjeg rada Biblioteke grada Beograda na zaštiti stare i retke građe, ali i pokaže bogat fond Stare i retke knjige.

„Fond Stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda jedan je od najvećih i najvrednijih, sa više od 1000 naslova… Takođe, knjige koje su danas izložene proglašene su kulturnim dobrom od izuzetnog značaja“, kaže Vapa.

Upravnica Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov navela je da je ovo veoma poseban dan za sve koji se bave bibliotekarstvom, a posebno proučavanjem starih i retkih knjiga.

„Veoma smo uzbuđeni jer nije mala stvar biti u posedu jedne specijalne vitrine u kojoj se mogu izlagati najvrednija dela i uopšte biti u mogućnosti da na jedan najsavremeniji način svojim korisnicima pokažemo ono najvrednije što imamo“, rekla je Ninkov.

Ninkov ističe da je takođe velika stvar videti original nekog dela koje potiče iz 17. veka, a i prelistati ga na digitalnom kiosku koji je posetiocima dostupan pored vitrine.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, od 2012. godine je kroz šest projekata restaurirana i konzervirana gotovo sva najvrednija građa Fonda stare i retke knjige, kao i ona iz Fonda periodike.

Pored izloženih knjiga, tu građu čini 46 naslova kulturnih dobara od izuzetnog i velikog značaja, kartografska zbirka 16?19. veka (koju čini 31 karta) i pet periodičnih publikacija objavljenih između 1824. i 1865. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.