U trendu

Otvorena izloĹžba „Umetnost bez granica“

BUDIMPEĹ TA – U Galeriji „Mađar Muhilji“, u okviru projekta „Most Srbija“, na Međunarodnom sajmu umetnosti u BudimpeĹĄti „Art Market Budapest“, otvorena je izloĹžba „Umetnost bez granica“ vojvođanskih umetnika koji Ĺžive i rade u BudimpeĹĄti.

Radove su predstavili umetnici IĹĄtvan Balind, Milorad Krstić, Katalin Ladik, MarijaĹĄ, AndraĹĄ Ĺ ifliĹĄ i Sombati Balintm, a kustos izloĹžbe je Sava Stepanov, navedeno je u saopĹĄtenju „Art Market Budapest“.
IzloĹžba „Umetnost bez granice“ je priređena zbog nastojanja da se ukaĹže na činjenicu da na umetnost vojvođanskih umetnika koji Ĺžive i rade u BudimpeĹĄti „računaju“ umetničke scene i Mađarske i Srbije.

„Verujemo da je ovu izloĹžbu trebalo prirediti kako bi u BudimpeĹĄti pokazali da se radi o stvaraocima čiji umetnički koreni potiču iz jedne drugačije sredine, uglavnom iz velike i dinamične jugoslovenske scene“, rekao je kustos Stepanov.

On je ocenio da su umetnici dolaskom u Mađarsku doneli drugačije koncepte i senzibilitete, te su u određenom smislu mogli predstavljati neko osveženje.
„To ĹĄto ih posle dve ili tri decenije ovde srećemo kao aktere ovdaĹĄnje umetničke savremenosti, najbolja je potvrda njihovog stvaralačkog vitalizma. Istovremeno, svi učesnici ove izloĹžbe, odrĹžavaju vezu i pojavljivali su se u sadaĹĄnjoj srpskoj umetnosti svojim retrospektivnim, samostalnim izloĹžbama, ili su učestvovali u nekim grupnim manifestacijama“, rekao je Stepanov.

On je ocenio da sve to govori o činjenici da srpska umetnost, pogotovo vojvođanska, a posebno priređivači ove izložbe, ne žele da ih se odrekne, jer se radi o stvaraocima koji svojim kvalitetnim prilozima samo upotpunjuju jednu umetničku sredinu.

„Kroz istoriju umetnici iz Mađarske i Vojvodine su često sarađivali pre, ali i posle ustanovljavanja granice. Zbog opstanka te saradnje ovu izloĹžbu smo nazvali ‘Umetnost bez granice’, a taj naslov ne treba shvatiti samo kao tehničku napomenu nego i kao bogati metaforički potencijal koji nam ova postavka i ovi umetnici prezentuju“, istakao je Stepanov.
IzloĹžba „Umetnost bez granice“ će sledeće godine biti priređena u Novom Sadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar