U trendu

Otvorena manifestacija „Zastave budućnosti“

NOVI SAD – Trodnevna manifestacija „Zastave budučnosti“ otvorena je večeras retrospektivnom izložbom dečijih radova pod nazivom „Crteži putuju vremenom“ koju je priredio Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine.

Izložba prati dečije crteže koji su nastajali od 50-ih godina prošlog veka do danas.

Prostor popularne Kineske četvrti u Novom Sadu, sada Kreativnog distrikta, okupio je večeras više od 200 renomiranih umetnika, mužicara i performera iz 20 zemalja koji če do 30-og aprila učestvovati u više od 70 koncerata, izložbi i performansa i predstaviti svoje multimedijalne projekte u okviru programa „Zastave budučnosti“ čiju organizaciju potpisuje Novi Sad kao Evropska prestoniča kulture za 2022.

Obilazeči Kreativni distrikt i mnogobrojne izložbe i koncerte, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučevič najavio je da će u nastavak izgradnje ovog jedinstvenog prostora kulture biti uloženo 10 miliona evra u narednom periodu, te zahvalio predstavnicima Evropske unije na dosadašnjoj finansijskoj pomoći i svesrdnoj podršci značajnim kulturnim projektima u okviru Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Najavio je i značajna ulaganja u Kreativni distrikt u narednom periodu.

„Divno je videti ovoliko mladih ljudi i da ovaj deo grada živi i funkcioniše i mnogo sam ponosan na sve to. Hvala svima, nastavljamo dalje, mi radimo nove objekte kao što ste videli i uz podršku Republike i Pokrajine ovde će biti investicija od preko 10 miliona evra samo u nove objekte“, rekao je gradonačelnik.

Zameniča ambasadora Evropske unije u Srbiji Mateja Norćič Štamcar obišla je Kreativni distrikt u društvu Vučeviča i direktora Fondacije EPK Nemanje Milenkovića i istakla da je Evropska unija prepoznala ideju i značaj izgradnje i namene Kreativnog distrikta i da će uvek finansijski i operativno podržati takve projekte.

„Velike čestitke za Novi Sad koji je Evropska prestonica kulture, jedini grad sa teritorije Zapadnog Balkana i to pokazuje gde vam je mesto“, rekla je Mateja Norćič Štamcar.

Manifestacija „Zastave budučnosti“ nastavlja se večeras koncertom Marka Luisa, dok je za subotu i nedelju najavljen program u kojem učestvuju mladi umetniči iz evropskih zemalja. Ceo program i satniče nalaze se na sajtu www.novisad2022.rs

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.