U trendu

Otvorena stalna postavka u Konaku kneza Miloša

BEOGRAD – Novu stalnu postavku obnovljenog Konaka kneza Miloša, depadansu Istorijskog muzeja Srbije (IMS), danas je svečano otvorio za javnost savetnik predsednika Srbije za kulturu Dejan Savić.

Prilikom otvaranja, Savić je istakao da Konak kneza Miloša i njegova postavka spadaju u „kulturu sećanja“, odnosno među „najvažnije, osnovne istorijske stubove sećanja našeg naroda“.

„U vreme kad se borci za slobodu Prvog svetskog rata proglašavaju za teroriste, a neki od najmračnijih likova Drugog svetskog rata traže neku pravdu… i priča se da je ceo narod genocidan, ovakve postavke i objekti su od ključnog, kapitalnog značaja za identitet našeg naroda i države“, rekao je Savić.

Direktorka IMS-a Dušica Bojić podsetila je da je Konak tokom bombardovanja 1999.godine „bio poprilično narušen“, da je uz određena sredstva 2004. samo priveden nameni, i da su potom bili potrebni novi radovi na obnovi 2017. od kad je objekat bio zatvoren.

„Rađeni su brojni radovi ne samo na fasadi i krovu nego je konak u potpunosti uređen unutra. Konzervirani su zidno slikarstvo, tavanice, prozori. Ništa nismo promenili, samo smo se potrudili da sve dovedemo u red, da bude kako je nekada bilo kad je knez Miloš bio ovde“, rekla je Bojić.

Prema njenim rečima, jedina modernizacija je novi parket, uz dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, „koji je doprineo da Konak izgleda što bolje“.

Naučni savetnik Istorijskog instituta Radomir J. Popović je istakao da je u prostoru u kom je „poslednje ovozemaljske dane proveo jedan od najznačajnijih vladara Srbije Miloš Obrenović izloženo neprocenjivo kulturno i istorijsko blago“.

Postavka je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a pomoćnica ministra Danijela Ivanušić rekla je da prostor Konaka „svedoči o istrajnosti i žilavosti srpske kulture, koja je opstala i razvijala se i u najtežim okolnstima“.

Stalna postavka u nekadašnjem dvoru kneza Miloša Obrenovića u beogradskom parku Topčider svedoči o borbi za konačno oslobađanje Srbije od osmanske vlasti, državnim naporima i iskušenjima njenih vladara Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kao i njihovih naslednika na jačanju savremene države, do sticanja nezavisnost i proglašenja kraljevine.

U prizemlju Konaka prikazan je Prvi srpski ustanak i njegove najznačajnije bitke kao što su Mišar, Deligrad, oslobođenje Beograda, Čegar, Varvarin i Loznica, a sprat je posvećen Drugom srpskom ustanku, odnosno učvršćivanju vlasti Miloša Obrenovića, dobijanju autonomije i njegov sukob sa Ustavobraniteljima.

Na spratu, koji je posvećen i ličnostima iz dinastije Obrenović, nalazi se orijentalna soba za razgovor i odmor, takozvana Divanhana i rekonstrukcija prvobitnog enterijera sobe kneza Miloša.

Stalna postavka pruža posetiocima jedinstvenu priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali Karađorđu, Milošu i naslednicima, kao i primerke naoružanja znamenitih ustanika poput Hajduk Veljka, Tanaska Rajića, Pop Luke Lazarevića i drugih.

„Među njima se značenjem i estetikom izdvajaju Karađorđeva zastava i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme, kao i dolama kneza Miloša. Postavku upotpunjuju platna Paje Jovanovića, Veljka Stanojevića, Đure Jakšića, Petra Ranosovića, Božidara Prodanovića i portreti kneza Miloša, dela Uroša Kneževića, Pavela Đurkovića i Jozefa Grandauera“, navodi se iz IMS.

Konak koji je podigao knez Miloš 1831-4. godine u Topčideru, tadašnjoj periferiji Beograda, svojom struktorom, neoklasicističkim elementima na fasadama i unutrašnjom dekoracijom u stilu „turskog baroka“ spada u reprezentativne rezidencije kakve su tada bile podizane širom Turskog carstva.

Autori izložbe su Vladimir Merenik, Katarina Mitrović i Dragana Vidović, uz saradnike Borisa Markovića, Lidiju Bogdanović, Vesnu Dragović Pop-Lazić i Slađanu Bojković, a dizajnerka izložbe je Izabela Martinov Tomović. Konak je otvoren svaki dan osim ponedeljka od 10:00 do 17:00, a stručna vođenja kustosa Borisa Markovića dešavaće se, uz neophodnu rezervaciju posetilaca, od 26. juna svake subote u 12:00.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.