U trendu

Otvoreno 67. Sterijino pozorje

NOVI SAD – Predstavom „Mileva“ Milene Bogavac, Olge Dimitrijević, Tijane Grumić, Vedrane Božinović, Vedrane Klepice, u adaptaciji Jelene Kovačić, a u režiji Anice Tomić počelo je 67. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu.

Svečanom besedom otvorio ga je scenograf Miodrag Tabački, petostruki dobitnik Sterijine nagrade. Četiri je dobio za scenografiju (1982, 1996, 1998. i 1999), a dobitnik je i Nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2009. godine.

„Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi je ukazala čast da otvorim festival našeg nacionalnog pozorišta koji nosi ime velikog srpskog pisca. Istovremeno doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja sa ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrđuje slikom, kreira i osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni jeste dramski tekst“, kazao je Tabački.

Dodao je da je s velikim zadovoljstvom radio tekstove domaćih klasika Sterije, Nušića, Njegoša, ali i mladih pisaca i njehovih savremenika Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i drugih.

„Radovao sam se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju i uz želju da se pojave i novi mladi dramski pisci proglašavam 67. Sterijino pozorje otvorenim“, rekao je Tabački.

Pod motom „Vreme teskobe“, na festivalu će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

„U ovih devet dana očekuje nas bogat program, devet predstava u takmičarskoj selekciji, tri predstave u pratećem programui tri predstave van konkurencije. Predstave dolaze iz Zagreba, Sarajeva Banjaluke, Splita, Skoplja, Subotice, Beograda, Novog Sada, iz Gračanice, Kraljeva. Imaćemo I predstave u sklopu Pozorja mladih, zatim izložbe I ostali prateći programi. Učestvovaće 750 umetnika, a očekuje se 10 hiljada posetioca“, rekao je za Tanjug direktor Sterijinog pozorja Miodrag Radonjić.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog pozorja naći će se predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević Narodnog pozorišta iz Subotice, „Protekcija“ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Kod večcite slavin“ Momčila Nastasijeviaa u režiji Sonje Petrović Srpskog narodnog pozorišta, „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simoviaa u režiji Jagoša Markovića Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Takmiče se i predstave „Godine vrana“ Siniše Kovačevića Narodnog pozorišta Beograd, „Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj Ateljea 212, „Poslednje devojčice“ Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Fleke“ Tijane Grumić u režiji Juga Đorđevića Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić Novosadskog pozorišta.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ tri su predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. Predstava u čast nagrađenih biće „Hrkači“ čiji tekst i režiju potpisuje Nikola Pejaković, a izvodi ansambl Narodnog Pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar