U trendu

Oživljavanje Jugoslovenskog brodskog nasleđa (FOTO/VIDEO)

U prostorijama društvenog centra Krov u Beogradu otvorena je izložba fotografija nekadašnjih pitomaca Jugoslovenske ratne mornarice i održana projekcija filmova pod nazivom Brodski dnevnici / Godine hrđe koju je pripremila socio-lingvistkinja Ksenija Bogetić.

“Fotografije su uglavnom amaterske fotografije samih mornara koji su služili 70ih i 60ih godina prošlog veka, koji su želeli da se amaterski bave fotografijom na brodu i koji su slali i svoje priče o tome kako je baviti se fotografijom na brodu, o tome kako ih je i sama mornarica podsticala da se bave svojim hobijima i kako su oni zapravo i na brodu imali uslove da se bave na primer i fotografijom.”, izjavila je Bogetić.

Sem portreta i fragmenata svakodnevnog života i rada na brodu mornari su fotografisali i održavanja različitih događaja na brodu Galeb u Rijeci, Krajina u Beogradu i Jadran u Crnoj Gori.

“Galeb je postao simbolički jedan od primera tog nasleđa koji pokušava da se spasi od propadanja i postojala je ta ideja tokom Rijeka- Evropske prestonice kulture da se Galeb obnovi i veliki novac je odvojen za tu obnovu Galeba i da bi on bio spreman 2020. godine kao brod-muzej i kao jedan ogromni kulturni centar”, rekla je Bogetić.

Posetioci su imali prilike da pogledaju dokumentarne filmove “Ramb Tri: Još jedan brod je zaplovio” o spašavanju iz dubina broda Ramb Tri kasnije nazvanog Titov brod mira i “Godine hrđe”o brodogradilištu Uljanik u Puli .

“Film koji smo gledali je Uljanik iz 2000-te godine rižisera Andreja Korovljeva nekako je zanimljiv zato što mnogo tema koje se pojavljuju u filmu ostaju potpuno isto aktuelne i danas, govori o katastrofalnim uslovima rada u brodogradilištu Uljanik i nekako kombinuje isečke i neke jako uzbudljive fotogradije i priča o privatizaciji i tranziciji u Hrvatskoj kojih je Uljanik jako dobar primer”, izjavila je Bogetić.

Kako objašnjava Bogetić, prostorije Uljanika su, nakon što je 2019. godine posle velikih protesta zbog uslova rada zatvoren, postale pitanje za vlasti kako da ih učine atraktivnim za turiste i otvorile šire diskusije o vezi između grada, ekonomije, turizma pa i kulture.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.