U trendu

Palašti i Pil u fokusu onlajn platforme „Na drugi pogled“

BEOGRAD – Onlajn platforma “Na drugi pogled” (“Auf den zweiten Blick”/ “At Second Glance”), na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika iz Srbije i 10 iz Austrije, tokom novembra predstavlja video rad “Studija skulpture: Za Breteldorf” Andree Palašti iz Srbije i dokumentarni film “Inđija” austrijskog autora Leonharda Pila, najavila je direkcija manifestacije.

Video “Studija skulpture: Za Breteldorf” dobio je naziv po Breteldorfu, divljem naselju i deponiji nastaloj krajem 19. veka u blizini Beča. Kartonske skulpture predstavljaju studiju efemernih spomenika za izgubljenu zajednicu Breteldorf, a nastali su iz fotografske dokumentacije Međunarodne izložbe baštovanstva iz 1964. godine, preuzete iz arhive Gradskog zelenila i Austrijskog Muzeja baštovanstva.

“Nakon izložbe mnogi elementi sa postavke demontirani su, odbačeni ili prilagođeni za drugu upotrebu, baš kao što su to učinili i sa naseljem Breteldorf. Sa idejom da vizuelno ispričam priču o Breteldorfu odlučila sam da iskoristim fotografije nastale 1964. godine na kojima su zabeleženi cvetni aranžmani sa izložbe – postavke, bašte, ikebane, i da od njih napravim efemerne, reciklirane, kartonske “spomenike” za izgubljenu zajednicu”, objašnjava Palašti.

Po njenim rečima, te fotografije funkcionišu kao studija ili eksperiment za moguće spomen obeležje zajednici Breteldorf.

Andrea Palašti je vizuelna umetnica iz Novog Sada čije stvaralaštvo prevazilazi umetničke i kustoske granice.

U svom delu ona stavlja akcenat na pitanja kulturne geografije, istorije i svakodnevnog života eksperimentišučhi sa fotografijom, video zapisima i ilustrovanim predavanjima. Njena praksa se često zasniva na saradnji sa drugim umetnicima ili kolektivima, studentima, kustosima, novinarima, naučnicima i istoričarima.

Dokumentarni film “Inđija” Leonharda Pila bavi se temama emigracije iz individualne i subjektivne perspektive.

Osobe predstavljene ovom ostvarenju, takozvane “dunavske Švabe”, predstavljaju nemačku manjinu u Jugoslaviji – pošto su smatrani kolektivno krivima za zlodela nacističkog režima 1944. godine, morali su da napuste svoj rodni grad Inđiju i potraže utočište u Austriji.

Intervjuisane osobe govore o svom detinjstvu u Jugoslaviji i svom odnosu sa ljudima u Srbiji pre i nakon što su Nemci okupirali Balkan.

“Budući da su neki od mojih predaka emigrirali iz Vojvodine u Austriju i Nemačku, centralna ideja ovog filmskog eseja bila je potražim ključeve prošlosti moje porodice duž Dunava, kao i da ispitam njihove i moje veze sa Srbijom”, rekao je o svom delu Leonhard Pil.

Leonhard Pil je filmski autor i “saund artist“.

Rođen je u Minhenu, a živi u Beču.

Objavio je album sa death metal bendom “Over Your Threshold“.

Njegovi kratki filmovi predstavljeni su na festivalima poput Grejt lejk šorts (2015), Sinema nekst (2016) i filmskom festivalu Krosing Jurop (2020).

U svom radu Pil se bavi psihološkim temama, kulturnim fenomenima i jezikom.

Dela ovo dvoje umetnika prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i “druge”, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos (ili upravo usled) bliskim istorijskim odnosima i isprepletenom istorijom migracija.

Pokretanjem onlajn platforme “Na drugi pogled“ obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

Platforma je nastala imajući u vidu trenutne neizvesne okolnosti, ali i mogućnosti koje se otvaraju sa novim vidovima umetničkog stvaranja i komunikacije, a zamišljena je kao izlagački prostor za tematski i kurirani umetnički sadržaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.