U trendu

Palić: Neda Arnerić bila više od površnog seks simbola

PALIĆ – Neda Arnerić je posedovala kao karakteristiku svog glumačkog rukopisa životvornu erotičnost, a ne samo površinsku seksualnu privlačnost, izjavila je danas novinarka Tanja Nježić, autorka knjige o glumici „Od jave do sna, i natrag“.

„Dobar dekolte i duge noge nisu mala stvar, ali nije dovoljno. Išla je daleko više. U filmu ‘Kvar’, i raznim drugim ulogama, posle prvog delića sekunde u kome fascinira njena telesna privlačnost, izbija njeno glumačko biće i punoća lika“, istakla je Nježić.

Predstavljajući svoju knjigu na konferenciji za novinare petog dana Festivala evropskog filma na Paliću, NJežić je naglasila da je Arnerić (1953-2020) kroz svoje uloge, „bez obzira da li su junakinje bile ili ne seksualno izazovne, punoćom lika donosila presan život i dala je puti drugi smisao“.

„Od sna i jave, i natrag“, nedavno je objavio Vulkan, a NJežić je istakla da se naslov nametnuo tokom rada na knjizi, pošto je prvi film Arnerić bio „San“ (1966) reditelja Puriše Đorđevića.

„San i java su se u njenom životu preplitali na svim nivoima. Na nivou faktografije, načina na koji je radila uloge, i pa čak jezika i simbola. Kad je stigao poziva da radim knjigu, nakon što nas je napustila, a izlazio je moj feljton u Blicu o njoj, tog dana je bio film ‘San’ na Kustendorfu. Tako da se sve preplelo“, rekla je NJežić.

Knjiga NJežić govori o životu i radu Arnerić, poznatu po ulogama u filmovima kakvi su „Ispravi se Delfina“, „Sutjeska“, „Tajvanska kanasta“, „Varljivo leto“ ili „Točkovi“, a donosi i tekstove koje su o glumici pisali prijatelji i saradnici Duško Kovačević, Slavko Štimac, Slobodan ŠIjan, Bogdan Diklić i drugi.

Nježić je istakla kao mali kuriozitet da njena knjiga sadrži „poslednji tekst koji je Goran Paskaljević (1947-2020) napisao, posvećen Nedi“.

Upitana da izabre jedan film ili ulogu koji najbolje predstavljaju Arnerić, NJežić se odlučila za Mladu u klasiku jugoslovenske kinematografije „Ko to tamo peva“ reditelja „Slobodana Šijana“ (1980).

„Tu ima svu svoju bezazlenost koju nosi kroz sve filmove. Ima jednu i po repliku, a strahovito je snažno prisutna u filmu. U momentu kad pleše, ona je ta koja je ponela način plesa… To je nezahvalna uloga na prvu loptu gledano, nema mnogo radnje i replika, a ona je kroz nju donela čudo“, ocenila je NJežić.

Direktor Palićkog festivala Radoslav Zelenović rekao je da je Arnerić bila „megazvezda“ koja je iza sebe ostavila „ogromnu zaostavštinu“, kao jedno od „najprepoznatljivijih i izuzetno voljenih lica jugoslovenske i srpske kinematografije“.

Zelenović se zahvalio NJežić na knjizi „Od sna i jave i natrag“, jer time brižljivo sakuplja podatke i dokumentuje o vremenu kada je nastajala naša kinematografija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar