U trendu

Panel o medijima: Važno je da vest ima značaj za javnost

BEOGRAD – Panel „Zašto sloboda nije umela da peva“ danas je održan kao prva tribina na 8. regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2021“ u onlajn formatu, gde su govorili istaknuti profesionalci iz oblasti kulture i novinarstva.

Predsednik kompanije „Color Preš Group“ Robert Čoban, podsetio je da ovo preduzeće organizovalo ovakve konferencije od 2014, znači osam godina se bave aktuelnim gorućim temama, a današnja tribina je mogla da se prati preko onlajn platforme Zoom ili YouTube kanala „Color Media Communications“.

Čoban je ukazao na činjenicu da je prethodnih godina počeo proces privatizovanja državnih medija, kao što je „Novosadski dnevnik“ ili „Politika“, čijih je 50 odsto kupila nemačka kompanija „Vac“.

Takođe je napomenuo zanimljiv fenomen u Srbiji, a to je nagli porast produkcije igranih TV serija i filmova, kao prava eksplozija upravo tokom korone, dok se u Holivudu u isto vreme desio drastičan pad ove industije šou biznisa.

Insert iz poznate američke mini serije „The Loudest Voice“ (2019) koja predstavlja portret medijskog magnata Rodžera Ejlisa, osnivača „Fox News“, bio je uvod u navedeni panel „Zašto sloboda nije umela da peva“, uz podnaslov „Reality Ćeck medija u regionu 2021“.

Urednik i novinar Slobodan Georgijev, nekada reporter portala „BIRN“, sada u TV formatu „NewsMax Adria“, istakao je da su kasne večernje vesti od početka bile ideja i koncept ove emisije, iako su mnoge vesti tokom dana već puštene u drugim medijima.

„Televizija mora da ima lice i glas kome ljudi veruju“, naglasio je Georgijev. On je podvukao da su za kratko vreme sa ovim projektom uspeli da postigli da imaju uticaj, „jer vesti nisu efektne ako ne izazivaju neku reakciju“.

„Newsmax Adria“ je informativna medijska organizacija, osnovana 2020. godine, u saradnji sa preduzećem „Newsmax“, za države bivše Jugoslavije: Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Georgijev je uporedio svoje iskustvo na onlajn platformi BIRN i u TV poslu, i analizirao da je u svakom medijskom preduzeću najvažnije šta se proizvodi i ima li značaja za javnost. „Mediji su danas u Srbiji dosta slabi, a mogu biti i pod jakim pritiskom“, naveo je on.

Marina Riđić ispred televizije „Al Jazeera Balkans“ spomenula je da 10 godina radi u ovoj kući, da je veoma zadovoljna, jer im niko nikada iz vrha – menadžmenta nije sugerisao niti nametao bilo koji sadržaj koji treba da se objavi.

„Svi želimo biti ušuškani u ovom novinarskom miljeu, gde sve deluje prijatno, jer je posao siguran, finansiran od strane Katarske vlade. Ipak, treba znati i to da mi vesti ne objavljujemo dok se barem tri puta ne provere, jednostavno to je pravilo, što ponekad usporava posao“, otkrila je Riđić.

Al Džazira Balkans je međunarodna televizijska stanica mreže „Al Džazira“, koja je počela da emituje program 2011. godine, a sedište je u Sarajevu. Dvadeset sati sadržaja stanica samostalno proizvodi na srpskom jeziku, dok je ostatak program engleske Al Džazire.

Tomaž Drozg, predsednik kompanije „Adria Media Group“ u Ljubljani, predstavio je stanje u Sloveniji u pogledu medija, za koje kaže su došle u ruke lokalnih interesnih grupa bliske vlastima, što je po njemu znak za alarm.

„Veoma me zabrinjava vlasništvo medija. Svejedno je da li je kupac – vlasnik iz Srbije, Nemačke ili Slovenije, ja njih delim samo u dve grupe – dobri i loši vlasnici“, smatra Drozg. Kako je objasnio, u Sloveniji se uveliko srušio princip zdrave konkurencije, jer toga više nema na tržištu, sve je sada samo – monopol.

Bojana Stepanov, direktorka „Busineš Info Group“, iskusni ekonomski novinar, primetila je da se tema ekonomije u Srbiji tretira kao nešto dosadno za širu populaciju, a ne kao ključna stvar bez koje se ne može, što mnogi ne shvataju.

Snežana Lupevska ispred „TV Telme“ iz Skoplja podelila je svoje iskustvo na ovoj stanici, gde su uvek potrebni istraživački novinari, ali da je njih iz mnogih razloga najteže naći.

I ona se sama bavi ovim vidom žurnalizma, ali napominje da su, na žalost, medijsko tržište zauzele sapunice i rijaliti programi.

Lupevska je ispričala jedno neprijatno iskustvo, kada su izveštavali o teškoj saobraćajnoj nesreći, tragediji koja je prodrmala Makedoniju, ali ta reportaža nije mogla biti ni blizu ispraćena koliko – turske serije.

Otkrila je da ukupno postoji oko 70 televizija u Severnoj Makedoniji, uključujući sve lokalne, državne, komercijalne i regionalne stanice.

Govornik Ilko Ćimić, ispred portala „Index.hr“ istakao je da oni sve teme i rubrike objavljuju, imaju skoro 250 miliona poseta mesečno, a najmanje milion dnevno će neki čitalac redovno posetiti ovaj veb magazin. Taj onlajn portal postoji od 2002. godine, a od 2018. godine to je vodeća hrvatska veb lokacija za vesti.

„Trudimo se da budemo brzi, razvijamo istraživačko novinarstvo, koje je uspelo svojim pisanjem, izveštavanjem da smeni sedam ministara u vladi“, kaže Ćimić. Tajna uspeha „Indexa.hr“, prema njegovim rečima, jeste u tome što su nezavisni, odnosno nema uticaja ni pritisaka od oglašivača niti političkih partija.

U drugim panelima tokom celog dana, govorili su na razne teme još Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije, Nebojša Krivokuća, kreativni direktor poznate marketinške agencije „Communis“, književnik Marko Vidojković, dramska autorka Biljana Srbljanović, kao i predstavnici velikih kompanija – Telenor Srbije, A1, SBB Srbija, Telemać Crna Gora, Orion Telekom.

Drugi deo konferencije će se održati u četvrtak uživo u hotelu Metropol u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.