U trendu

Pank ulazi u Britansku biblioteku

Sa upozorenjem da je sadržaj namenjen samo za odrasle, ovih dana na britanskim sajtovima najavljuje se izložba „Pank 1976–1978”. Otvaranje postavke u Britanskoj biblioteci u Londonu je zakazano za 13. maj, a ulaz će biti besplatan.

O jedinstvenom i uzbudljivom pravcu, bolje reći fenomenu jednog vremena, svedočiće brojni fanzini iz tog doba, plakati, ploče i omoti, video i audio zapisi, odeća tog vremena… Dakle, sadržaj koji ilustruje početne godine rada garažnih bendova čiji je bunt podstakao talas nečeg novog i koji se prelio i na modu, grafiku i najširi društveno-politički kontekst.

„Pank nije lako definisati”, ocenio je Endi Linenhan, kustost u Britanskoj biblioteci, specijalizovan za popularnu muziku, i dodao:

„Kao i za svaki drugi muzički pravac ne postoji uniformno mišljenje. Mnogi tvrde da pank nije umro, drugi odgovaraju da je to način života, treći da je nestao u 20. veku”.

Autor postavke opredelilo se da fokus izložbe bude na periodu od 1976. do 1978, na godinama vrlo značajnim za razvoj panka u Londonu, a najviše na grupu „Seks pistols”.

Posetioci će imati priliku da vide do sada ne tako često izlagan materijal o panku, koji se čuva na Univerzitetu u Liverpulu, ili materijal u vlasništvu novinara Džona Sevidža koji je u knjigama obradio upravo najslavniju četvorku ovog muzičkog pravca, predvođenu Džonijem Rotenom.

U posebnom segmentu postavke biće obrađena veza između ovog muzičkog pravca i mode tih godina, a na originalnoj odeći iz tog vremena videće se kakav je uticaj pank muzika izvršila na odevanje.

Izložba će biti otvorena do 2. oktobra.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar