Pantelić: Velika pažnja filmu Kusturice, i Pepe na projekciji

VENECIJA – Kusturičin dokumentarac je izuzetan portret čoveka koji skreće pažnju na vitalna pitanja opstanka humanosti, kazao je Tanjugu Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke nakon sinoćne premijere dokumentarnog filma „El Pepe: una vida suprema“ u okviru programa Filmskog festivala u Veneciji.

Pantelić napominje da novo ostvarenje Emira Kusturice izaziva veliku pažnju italijanskih medija, kritike i publike.

„Sala na Venecijanskom filmskom festivalu bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Publika je odlično reagovala tokom projekcije i više puta u sali je ođekivao smeh. Aplauz po završetku projekcije je bio gromoglasan i dugo je trajao. Najsiromašniji predsednik na svetu, Hose Muhika bio je vidno dirnut i potrešen emocijama i reakcijom koju je dobio od publike, a oči su mu bile ispunjene suzama“ prenosi Pantelić svoje utiske sa projekcije Kusturicinog filma.

Direktor Jugoslovenske kinoteke je dodao da Kusturica kroz inspirativni razgovor sa Pepepom nudi alternativu odnosa prema stvarnosti čiji smo savremenici.

„Izuzetan film u kojem je sve potaman, evidentno zbog uzajamnog prepoznavanja velikog reditelja i predsednika koje je bio preduslov Pepeovog zanemarivanja prisutnosti kamere…“ kazao je Pantelić za Tanjug.

Hose Muhika, prema pisanju italijanske štampe, nije mnogo mario za status zvezde Filmskog festivala u Veneciji.

„Moj prijatelj Kusturica mi je kazao da ni on neće doći na premijeru filma ako ne budem u Veneciji. Samo zbog njega sam ovde – izjavio je Muhika italijanskim novinarima.

Novi dokumentarac Emira Kusturice predstavlja intimni dijalog između najsiromašnijeg predsednika na svetu, koga narod jednostavno zove Pepe i reditelja, a razgovor je vođen pred sam kraj mandata 2014. na njegovoj skromnoj farmi nedaleko od Montevidea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.