U trendu

Pesnik upola cene prodaje dobijenu a neuručenu nagradu

Smederevo – Smederevski književnik, publicista i novinar, Milosav Slavko Pešić, u oktobru prošle godine odlukom žirija dobitnik je nagrade „Smederevski Orfej” za pesmu „Na trgu prepozna me Isus”, na Međunarodnom festivalu poezije „Smederevska pesnička jesen”. Ali, Pešiću do danas nije uručena nagrada, niti je, kako tvrdi, ikada zvanično obavešten da je laureat.

– Niko me nije obavestio, što je uobičajena procedura, pa nisam ni otišao na uručenje nagrade – tvrdi Pešić za „Politiku”.

Nakon pola godine odlučio se na nesvakidašnji potez – da bronzanu plaketu koju nije dobio proda. I to nije sve. Novčani deo iste nagrade nudi upola cene.

– Neviđena prilika: prodajem 50 posto jeftinije novčani deo nagrade „Orfej”, za koju je objavljeno u medijima da sam je dobio sredinom oktobra prošle godine, ali nije objavljeno da mi još nije uručena. Kupac treba da nađe direktora festivala i sa njime se dogovori o preuzimanju polovine nagrade, ali tako da direktor preuzme obavezu da meni uplati moju polovinu – vickast je Pešić.

Uz nepostojeću nagradu, prodaje i četiri bronzana „Orfeja” koje je ranije dobio na poznatom pesničkom festivalu, a dodeljuju se zavičajnom pesniku. Navodi da je ukupna težina, bez kutije, 3.200 grama. Plakete, dela akademskog vajara Selimira Seleta Jovanovića, dobio je 1979, 1984, 2003. i 2017. godine.

– Jedinstvena prilika, kako za pesnike koji nisu dobili tu nagradu i kolekcionare, tako i idealna prilika za trgovce sekundarnim sirovinama. Aškalijama, Kalderonima, Egipćanima i Indusima dajem popust – navodi ovaj pisac.

Najzad, Pešić je pripremio i jedan poklon. Statuetu „Zlatna struna”, takođe delo vajara Jovanovića, koju je dobio 2010. godine na „Smederevskoj pesničkoj jeseni”, rešio je da pokloni tadašnjem direktoru festivala.

– On je svojevremeno, doznavši da mu žiri nije udovoljio zahtevu da „Zlatnom strunom” ovenča njegovu buduću suprugu, tražio da promene odluku. Ni to nije prošlo. Godinama se nadao da će sačiniti žiri koji će mu ispuniti želju i nagraditi ga „Zlatnom strunom”, kao što je sebi dodelio „Orfeja” na prvom festivalu, i sam napisao hvalospev  svome neprimetnom daru. Pošto mu se sa „Zlatnom strunom” nije posrećilo, uzeo je iz kancelarije festivala bronzani odlivak statuete i odneo je kući da namiri sujetu. Pokloniću mu svoju „Strunu”, ali da vrati onu koju nije imao prava da uzme – kaže Pešić, tvrdeći da poseduje „rukopis” koji je direktor napisao umesto žirija.

„Zlatna struna” izlivena u bronzi je, veli, teška 1.350 grama i dodeljivala se najpre jugoslovenskim pesnicima na međunarodnom festivalu poezije u Smederevu, potom podunavskim pesnicima, a na koncu se ponovo tom statuetom nagrađuju pesnici srpskog jezičkog područja, a za strane pesnike ustanovljena je nagrada „Zlatni ključ”.

Iako višestruki dobitnik pesničkih priznanja na „Smederevskoj pesničkoj jeseni”, Milosav Slavko Pešić očito nema naročito mišljenje o ovom festivalu koji se 48 godina održava u Smederevu. Bolje reći, o njegovim čelnicima.

Za aktuelnog direktora kaže da je privatizovao manifestaciju, što je, kako kaže, i objavio, pa su odnosi od tada „zategnuti” poput strune.

Šta je zapravo Pešićeva poruka, pitali smo ga, nakon odluke da se naruga festivalu poezije, njegovim direktorima, odnosno njihovom odnosu prema nagradama i njemu kao jednom od dobitnika.

– Dosadilo mi je više da čekam, nemam više vremena za gubljenje. Tražim samo ono što mi pripada. Veliki novac se okreće oko te manifestacije, neka direktor bude korektan i neka dodeli šta mi sleduje nakon odluke žirija – kategoričan je Pešić.

(Olivera Milošević, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.