U trendu

Pet decenija čudesnog vojnika

Čitaoci širom sveta pa i kod nas decenijama su se pitali šta se dalje dogodilo sa čudesnim vojnikom Ivanom Čonkinom, čiji su život i priključenija sadržaji dva slavna romana ruskog pisca Vladimira Vojnoviča. Odgovor je stigao tek nedavno u vidu treće knjige "Raseljeno lice", u prevodu Zvezdane Subu. I tako se ispostavilo da je ovaj roman, zamišljen kao epsko delo, Vojnovič pisao skoro pet decenija.
Crvenoarmejac Čonkin čiji su doživljaji usred užasa Drugog svetskog rata i kasnije hiperbirokratskog sistema, kakav je bio Staljinov režim, zasmejavali generacije čitalaca, u najnovijem nastavku, u periodu Hladnog rata od 1946, našao se u Americi, nakon niza ratnih i poratnih avantura. Usput, sudbina staljinizma i samog Staljina, jednog od junaka "Raseljenog lica", biva malo "drugačije" osvetljena nego u udžbenicima istorije. Prvi deo romana, "Život i priključenija Ivana Čonkina", pojavio se 1974. godine, najpre u emigrantskim izdanjima, a i sam pisac je nekoliko godina kasnije emigrirao na Zapad. Štivo koje je napisao donelo mu je epitet gogoljevskog temperamenta, oštrog satiričnog naboja koji duhovito i književno, izuzetno uverljivo, razobličava jedan nakaradni društveni sistem.
Posle povratka u SSSR, najzad oslobođen dugogodišnjeg pritiska, Vojnovič je nekoliko puta pokušavao da nastavi dalji posao, ali mu ništa nije polazilo za rukom. Sam pisac je svoje tadašnje stanje poredio sa ženom koja, noseći trojke, na svet donese samo dvoje dece, a treće ostaje u njoj na neodređeno vreme. I vreme da se zaokruži priča o Ivanu Čonkinu je došlo. Vojnovič je u svojoj 75. godini postao poletan u kreiranju dalje sudbine vojnika čija je priča obeležila jedno istorijsko vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.