U trendu

Petrović i Tin u fokusu online platforme „Na drugi pogled“

BEOGRAD – Onlajn platforma „Na drugi pogled“ – Auf den zweiten Blick – At Second Glance“ na kojoj je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i Austrije, u maju predstavlja video rad „Beč, Beč“ Tijane Petrović iz Srbije i print „Malo morgen“ austrijske autorke Pire Tin, saopštili su organizatori.

Video rad „Beč, Beč“ prikazuje različite odnose prema Austriji i sopstvu. Dominantno mišljenje je mišljenje baba Milke, koja je bila u Beču i čiji su doživljaji isprepleteni sa idejom o idealnom Drugom.

Druga mišljenja su prikazana kroz komentare baba Milene, koja nikada nije bila u Austriji, i kroz smeh ostalih ukućana koji slušaju baba Milku sa dozom opreza.

Tijana Petrović je rekla da je njen rad nastao nekako organski, kroz razgovor s njenim bakama, uz kafu i minimalne intervencije u obliku pitanja i nekih vodilja.

„Ovome su prethodile iscrpne priče sa ljudima iz moje okoline. Kao grupu ljudi, s kojima sam želela da razgovaram o temi Austrije i njenih stanovnika, odabrala sam ljude iz mog sela. Razlog je taj što sam od njih takve priče uglavnom i čula, kao i to da ovi ljudi odlaze tamo kao radnici, u potrazi za boljim životom i ‘znaju’ Austriju iz nekog drugog ugla“, kazala je Petrovićeva.

Rad „Malo morgen“ austrijske umetnice Hane Primećofer, koja svoje stvaralaštvo predstavlja pod umetničkim pseudonimom Pira Tin, predstavlja sitoštampu na delovima austrijske mape i bavi se kulturnim preplitanjima Srbije i Austrije, koja postaju vidljiva kroz jezik.

Opisujući nastanak svog rada, Pira Tin je pojasnila da joj je fraza „malo morgen“ privukla pažnju kao lingvistički remiks:

„Reč ‘malo’ je na srpskom, reč „morgen“, koja znači ‘sutra’, na nemačkom. Ove reči spojene čine govornu figuru koja označava da postoje vrlo male šanse da se nešto desi. U jednoj od mojih šetnji Beogradom, na deponiji sam pronašla zgužvanu mapu. Sa uzbuđenjem sam je podigla, očekujući da pronađem nešto egzotično. Ono što je usledilo delovalo je kao da se slučajnost našalila sa mnom – u pitanju je bila mapa Austrije“, kazala je Pira Tin.

Dela ovih umetnica prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i „druge“, kao i one koji referišu i prevazilaze klišee i predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos ili upravo usled bliskih istorijskih odnosa i isprepletenih istorija migracija.

Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.