U trendu

Pijanista Vladimir Milošević nastupa 7. maja u Kolarcu

BEOGRAD – Pijanista Vladimira Milošević će 7. maja (20:00) na koncertu „Klavir i balet“ u Kolarcu izvoditi transkripcije najčuvenijih baletskih partitura Čajkovskog, Stravinskog i Ravela, kao i muziku komponovanu za klavir pa adaptiranu za balet, saopštili su danas organizatori.

„Ovim programom Milošević želi da klavirom ‘ispriča priču’, da svojom interpretacijom dočara likove i scenska dešavanja, akcentuje plesni karakter odabranih kompozicija, ali i da dočara bujni orkestarski kolorit u naoko ‘monohromnom’ klavirskom zvuku“, kaže se u saopštenju.

Milošević će u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine izvoditi Koncertnu svita iz baleta „Krcko Oraščić“ Petra Iliča Čajkovskog u obradi pijaniste Mihaila Pletnjova i Koncertnu svita iz baleta „Žar-ptica“ Igora Stravinskog u transkripciji Gvida Agostija.

Za koncert, kog organiziju Kolarac i Centar beogradskih festivala, Milošević je pripremio i koreografsku poemu „La vals“ Morisa Ravela, koju je kompozitor sam preradio za solo klavir, kao i njegovu svitu za klavir „Kuprenov grob“.

Milošević oseća poseban afinitet prema muzici Ravela koji je napravio više prerada svog „Valcera“.

Srpski klavirista ističe da mu je cilj da ostane veran „Ravelovom notnom zapisu, ali uz punu svest o postojanju drugih verzija, uključujući i one za klavirski duo i dva klavira“.

„Želim da ostvarim tumačenje koje će u najvećoj mogućoj meri preneti slušaocima karakter i atmosferu ove neverovatno složene i bogato orkestrirane kompozicije, zasnovane na nizanju kontrastnih karaktera, pri čemu ritam valcera ostaje glavni objedinjujući faktor“, naveo je Miloseević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.