U trendu

„Piknik MAU “ 22. avgusta u bašti Muzeja afričke umetnosti

BEOGRAD – Muzej afričke umetnosti i udruženje “Kišobran“ organizuju još jedan besplatan “Piknik MAU“ 22. avgusta u bašti Muzeja afričke umetnosti, koji će biti ispunjen brojnim muzičkim, kreativnim i edukativnim sadržajima, saopštili su danas organizatori.

Pored stalne izložbene postavke Muzeja, posetioci piknika imaće priliku da pogledaju tematsku izložbu “Tradicionalne pozorišne lutke Malija“ na kojoj su predstavljene lutke različitih stilova izrade i animacije karakteristične za pozorišnu formu koja se tradicionalno izvodi u južnim oblastima Republike Mali.

Pored ovoga, biće priređena stručna vođenja kroz tematsku izložbu – kustoskinja Marija Miloš predstaviće detalje istraživanja lutkarske umetnosti iz ovog dela Afrike, značaj lutaka “Đinbato“, “Antilopa sa bubnjarem i plesačima“ i ulogu omladinskih udruženja u pozorišnoj produkciji, čime se svečano i zatvara ova izložba.

Za najmlađe posetioce održaće se dve edukativno-kreativne radionice: “Više od lutke: akuaba u kulturi Ašantija“ i “Fantastične forme: kple kple, maska naroda Baule“.

Male figure rezbarene od drveta akuabe (popularno nazvane “lutke plodnosti“), prepoznatljiv su umetnički izraz Ašantija – naroda iz Gane.

Maske kple kple, zajedno sa drugim maskama, nošene su kao deo kostima tokom plesova izvođenih na ceremonijama naroda Baule iz Obale Slonovače i njihova primarna uloga bila je da donesu sreću zajednici.

Nakon upoznavanja oblika i značenja ovih figura, deca će na radionicama crtanjem i bojenjem ukrasiti model lutke ili maske napravljen od kartona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar