U trendu

Pirotski ćilim, zdravica i Đurđevdan na sajtu Uneska

SOFIJA – U okviru „Dana nematerijalnog kulturnog nasleđa“, na internet prezentaciji Regionalnog centra za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa jugoistočne Evrope, pod pokroviteljstvom Uneska, predstavljeno je nematerijalno kulturno naslede Srbije.

Regionalni centar, sa sedištem u Sofiji, početkom ove godine je pokrenuo onlajn rubriku „Dani nematerijalnog kulturnog nasleđa“ sa idejom da se svaka od država jugoistočne Evrope predstavi sa po tri elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se ne nalaze na Uneskovim listama.

Tako su sada regionalnoj i međunarodnoj publici predstavljeni – pirotsko ćilimarstvo, kao element iz domena znanja i veština u vezi sa tradicionalnim zanatima, zdravice kao element iz domena usmenih tradicija i izraza i društvenih praksi i Đurdevdan – element iz domena običajne prakse, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Učešćem u ovoj inicijativi, Srbija, kroz saradnju Centra za nematerijalno kulturno naslede i Ambasade Srbije u Sofiji, nastavlja sa aktivnim radom na međunarodnoj prezentaciji elemenata „živog nasleđa“, odnosno onih znanja, veština, usmenih tradicija, društvenih praksi i običaja koje zajednice na Srbije i dalje čuvaju i prenose s generacije na generaciju kao obeležje sopstvenog identiteta i kontinuiteta.

Prezentaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno naslede Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu, kao deo aktivnosti na promociji i prezentaciji „živog nasleđa“ Srbije.

Prezentcija je dostupna na linku: https://www.unesco-centerbg.org/en/english-days-of-ić/days-of-ić-of-serbia/

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar