U trendu

Piscu Bajcu uručen orden norveškog kralja Haralda

BEOGRAD – Piscu Vladislavu Bajcu uručen je Orden za zasluge u rangu Zapovednika Kraljevine Norveške, saopštila je danas izdavačka kuća Geopoetika.

Kako je navedeno, Bajca je odlikovao kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa između Norveške i Srbije, a orden i povelju su mu nedavno u svojoj rezidenciji u Beogradu uručili ambasador Jorn Eugen Jelstad i njegova supruga Trine Ditlevsen.

Svečanosti su prisustvovali pored ambasadora skandinavskih i drugih zemalja, bivša ambasadorka Srbije u Oslu Vida Ognjenović, profesori i prevodioci odseka Skandinavistike Filološkog fakulteta u Beogradu i druge zvanice.

Geopoetika je istakla da se „u obrazloženju kaže da se orden dodeljuje za promociju norveške književnosti u Srbiji“.

„Bajac je kao osnivač i prvi čovek Geopoetike više od četvrt veka zdušno sa svojim saradnicima radio na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like i drugih“, saopštio je izdavač.

Bajac je i kao književnik učestvovao u razvoju saradnje Norveškog i Srpskog PEN-a, kao potpredsednik ili član Uprave, a bio je gost izdavača i učesnik svetskih kongresa PEN-a u Norveškoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar