U trendu

Pocela nominacija „Kulturni predeo Bača” za Uneskovu listu

BEOGRAD – Srbija je danas predala nominacioni dosije „Kulturni predeo Bača“ za upis na Uneskovu listu svetskog kulturnog i prirodnog nasleđa Centru za svetsko nasleđe Uneska u Parizu.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, predajom dosijea zvanično je započeta procedura nominacije „Kulturnog predela Bača“, što je od izuzetnog značaja za Srbiju, jer prvi put nominuje novu kategoriju kulturnog dobra – kulturni predeo.

Na taj način, dodaju, „Kulturni predeo Bača“ biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji, ali i regionu, čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid međunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine.

Kulturni predeo Bača deo je južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omeđen pređašnjim i sadašnjim tokom Dunava.

Život različitih ljudskih zajednica na tom prostoru traje neprekidno od ranog neolita do danas, što je više od 8.000 godina.

U našoj eri ovaj predeo je bio i važno granično područje i raskrsnica puteva između civilizacija koje su ga kulturno, socijalno i ekonomski oblikovale.

„Srbija je veoma posvećena zaštiti kulturnog nasleđa i upis svakog lokaliteta na Uneskovu listu za našu zemlju predstavlja posebnu čast i priznanje“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar