U trendu

Počele probe predstave „Alisa u zemlji strahova“ u JDP-u

BEOGRAD – Prva proba buduće predstave „Alisa u zemlji strahova“ Eve Mahkovic u režiji Aleksandra Popovskog, danas je održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

U predstavi će igrati poznata filmska i televizijska glumica Milena Radulović u glavnoj ulozi Alise, što će joj biti jedina uloga u pozorištu.

Uz nju će nastupiti popularni Milan Marić – junak filma „Toma“, Nebojša Ljubišić, Radovan Vujović, Sloboda Mićalović, Jovana Belović, Tamara Šustić, Iva Stefanović i Denis Murić.

Scenografiju potpisuje Numen – Sven Jonke, dok je kostimograf – Mia Popovska.

Autor drame je Eva Mahkovic, dramaturškinja Mestnog gledališča iz Ljubljane.

Do sada je bila zapažena kao književnica sa romanom „Na taj dan najviše trpi masterkard“ (2019), koji je postigao veliki uspeh u Sloveniji i učestvovao na Evropskom festivalu debitantskih romana u Kilu (Nemačka).

Dramski tekst „Alisa u zemlji strahova“ je inspirisan epizodama iz knjige „Alisa u zemlji čuda“ Luisa Kerola.

Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari.

Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama, trebalo bi da ima karijeru, porodicu, da bude ispunjena, stabilna, odrasla.

Ono što junakinja ima jeste novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi.

Kada je bila devojčica, tamo su je čekala mnoga čuda, koja pamte čitaoci ili gledaoci Diznijevog crtanog filma – gusenice sa nargilom, karte koje govore, nasmejane mačke, kolači i čaj, histerične ptice.

To je bio neki drugi svet gde je svaki korak bio novo uzbuđenje, svet mogućnosti za beskrajna čuda, a sada je tamo samo zemlja ispunjena sumnjama i strahovima.

Ipak, i dalje postoji mogućnost da se desi čudo, kako najavljuju autori dela.

Makedonski reditelj i umetnički direktor Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, Aleksandar Popovski u JDP-u je do sada postavio predstave „Kandid ili optimizam“ po Volteru, „Metamorfoze“ prema Ovidiju i „Hamlet“ Vilijama Šekspira, gde je svoju poslednju vodeću ulogu na sceni odigrao Nebojša Glogovac.

Popovski je ranije postavio dramu naziva „Alisa“ (2005) prema drami Biljane Srbljanović, na sceni Ateljea 212, koja se samo delimično bavi ovom bajkom.

Premijera praizvedbe komada „Alisa u zemlji straha“ će biti izvedena tokom decembra na velikoj sceni „Ljuba Tadić” JDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.