U trendu

Počeli 38. „Matićevi dani“ u Ćupriji

ĆUPRIJA – Književna manifestacija, posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898-1980), 38. „Matićevi dani“ počela je danas u Ćupriji, njegovom rodnom gradu i trajaće do 13. septembra.

Minifestaciju je u Galeriji Ustanove kulture „Sinđelić“, otvorio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, a goste na otvaranju, među kojima i odbornika većnika opštine Ćuprija Aleksandra Vasiljevića, pozdravila je direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Ljiljana Đorđević.

U Muzičkom delu programa učestovao je gudački kvartet Škole za muzičke talente u Ćupriji.

O značaju i uticaju na daljnje stvaralaštvo Književne nagrade „Matićev šal“, koja se po tradiciji, 13. septembra, na rođendan Matića dodeljuje pesniku do 27. godina, za prvu zbirku pesama, govorili su dobitnici ove nagrade: Slađan Milošević iz Vranja, Mladen Šljivović iz Zaječara, Slađana Bušić iz Kragujevca i Marija Miladinović iz Ćupriji.

Predavanje na temu „Nadrealizm u Srbiji“ održao je viši naučni saradnik Instituta za književnsot i umetnost u Beogradu dr Predrag Todorović.

Prikazan je i kratakk film iz života Matića Televizije „Pomoravlje“ iz ovog grada.

U 18 sati biće održano poetsko veče, nadrealizam na delu „Moj profesor i ja“, a učestuju pesnici i glumci: Nemanja Dragaš, Slađana Bušić i profseor Miodrag Novaković, dramaturg.

Centralni deo svečanosti je 13. septembra, kada će u Narodnoj biblioteci biti održan okrugli sto – naučni skup o životu i stvaralaštvu Dušana Matića, pod nazivom „Dušan Matić danas“, a učestovaće Gojko Božović, profesori Predrag Jašović, Gojko Tešić i Danica Pajović, kao i Nemanja Veljović Subrosa i Zoran Bognar.

Posle naučnog skupa bić dodeljena nagrada „Matićev šal“, koja se sastoji od unikatne diplome, ručno pletenog šala i novčanog iznosa.

U okviru manifestacije, koja će obilovati događaima namanjenih starijoj i mlađoj populaciji, 11. septembra u Muzeju „Hotreum Margi Ravno“ u Ćupriji biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Matića, prispelih na konkurs pod nazivom „Matiću u čast“.

„Matićevi dani“ se održavaju u organizaciji Narodne biblioteke pod pokrovteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.|

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.